Két jogszabály is megjelent a napokban. Egyrészt „A dohány szerkezetátalakítási nemzeti programról és az azzal összefüggésben igényelhető csekély összegű támogatások feltételeinek megállapításáról” szóló 53/2015. (IX. 14.) FM rendelet módosítása, mely a 2024. évben is „szunnyadó” állapotban tartja a hatályos rendeletet, másrészt a dohányágazat működéséhez és a COVID–19 világjárvány ágazatra gyakorolt gazdasági negatívumainak az ellentételezéséhez nyújtott támogatásról szóló 11/2022. (III. 25.) AM rendelet módosítása, mely meghosszabbítja a finanszírozási lehetőséget a „válságtámogatás” terhére – olvasható a nak.hu tájékoztatójában.

dohány

A támogatási kérelem beadási időszaka: április 1–15. között elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően – fotó: pixabay.com

Mint írják, ezeknek megfelelve a gazdálkodóknak a következő beadási időszakban is lehetősége nyílik majd arra, hogy az elmúlt két évben bevezetett eljárások szerint kérelmezzenek.

A támogatás igénybevételének lényeges feltétele, hogy 2024-ben az számít dohánytermelőnek, akinek érvényes felvásárlási szerződése van valamelyik elsődleges feldolgozóval.


Határidők, menetrend

  • A támogatási kérelem beadási időszakaáprilis 1–15. között elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően
  • A Kincstár döntése: a Kincstár legkésőbb 2024. június 30-áig hoz döntést a figyelembe vehető referencia terület hektárban kifejezett nagyságáról, valamint a támogatás összegéről.
  • Értékhatár túllépés: ha a dohánytermelő támogatási kérelmét részben vagy teljesen elutasítják a de minimis keretének kimerülése miatt, akkor a dohánytermelő augusztus 1. és 15. között jogosult mezőgazdasági csekély összegű támogatás igénylésére, méghozzá az értékhatár túllépése miatt elutasított összeg, de legfeljebb a mezőgazdasági termelő rendelkezésére álló szabad mezőgazdasági csekély összegű támogatási keret forintban kifejezett összegéig – írja a nak.hu.  (A Kincstár legkésőbb 2024. október 31-éig dönt a mezőgazdasági csekély összegű támogatás összegéről.)
  • Kifizetési kérelem beadásfebruár 1. és 15. között

Hirdetés –gordius

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

2024-ben is előírás a NAV regisztráció elvégzése

A nak.hu arra is felhívja a figyelmet, hogy a hatályos szabályok szerint a dohánymagot, palántát, növényt, levelet birtoklóknak, így különösen, de nem kizárólag a termelőknek NAV nyilvántartási számmal kell rendelkezniük.

Ez minden évben addig érvényes, míg a felvásárlóval kötött szerződés érvényes, tehát – aki még nem tette meg – annak hamarosan meg kell hosszabbítania a nyilvántartását a NAV_J37-es nyomtatványon.

A termeltetési szerződések általában március 31-ig érvényesek. Ha eddig nem kérik a hosszabbítást, akkor ugyanezen a nyomtatványon új regisztrációt kell mihamarabb indítani, hogy megmaradjon a jogfolytonosság – írja a nak.hu.