A mesterséges beporzási lehetőségek keresésében élen jártak az izraeli kutatók, akik leginkább a gyümölcsfák esetében próbálkoztak, mivel a virágok elhelyezkedése folytán itt ez más növényekhez viszonyítva könnyebben megoldható, másrészt ha menteni kell a termést, akkor egységnyi területre számítva sokszorta nagyobb a mentendő érték.

A délkelet-izraeli Arava körzet 2.000 hektáros datolya ültetvényeiben a mesterséges beporzást traktorvontatású ventilátorok végezték, amely a pollent a virágokra fújta. Egy helyi kutató intézet azonban az amerikai Dopcopter cég tanácsadása alapján megpróbálkozott a drónokkal történő beporzással, amely a ventilátoros módszerrel szemben több előnyt mutatott.

Nagyobb ültetvénynél (a virágzás időbeni különbségei és a terepviszonyok miatt) a méhek egyes „zugokat elhanyagolnak”, ami az össztermés csökkenéséhez vezet. A drónok jobban meg tudják közelíteni a fákat és azok virágait, koncentrált, egyenletes beporzást, sőt jobb terméskötődést biztosítanak, ami a datolyapálmáknál komoly terméstöbbletet eredményez.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a Dropcopter rendszer tökéletes beporzást képes végezni, akár méhekkel kombinálva, akár önállóan.