Az OMSZ agrometeorológiai előrejelzése szerint pénteken egy hidegfront éri el a Kárpát-medencét. Zömében esőre kell készülni, de a hegyekben, illetve a hideg levegő beáramlásával párhuzamosan az északi részeken már halmazállapotot válthat a csapadék.

A hideg levegő nem az érkezésével, hanem a távozásával hordoz magában nagyobb veszélyt! A növények már elkezdtek éledezni, megjelentek az első rügyek, tehát a tavasz már kezdi bontogatni a szárnyait. A hidegfront távozásával száraz, hideg levegő áramlik be hazánk fölé, így a derült, szélcsendes éjszakákon jócskán le tud még hűlni a levegő. Ennek hatására a frontátvonulást követő napokban erősebb fagyok várhatók, amelyek nagy veszélyt jelentenek az arra érzékeny növényekre.

A meteorologiai szolgálat a növénytermesztőknek azt javasolja, hogy tegyék meg a szokásos óvintézkedéseket, készítsék fel a növényeket, gyümölcsfákat! Az OMSZ szerint bő három napig fagyhat, amely ugyan nem az igazi csikorgó hideg, de azért okozhat károkat. A különleges klímával, felszínnel rendelkező területeken lehet hidegebb is.

Mivel még viszonylag távoli időszakról beszélünk, érdemes követni az aktuális időjárás-előrejelzésünket az Agroinform.hu Időjárás rovatában!