A Brüsszelben létrejött, előzetes politikai megállapodást az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak még jóvá kell hagynia. A Takarékbank elemzői üdvözlik, hogy az elkövetkező két éves időszakban legalább 90 milliárd forintnyi új forrás áll rendelkezésre a magyar agrárium számára.

A Bizottság eredeti javaslatával ellentétben – amely a kérdéses forrásokat csak 2022-2024 között tette volna elérhetővé – a most elfogadott megállapodás szerint már az elkövetkező két évben kifizetésre kerülhet az a mintegy 8 milliárd euró összegű EU forrás, amelyet az újonnan bevezetésre kerülő Next Generation EU alapból vidékfejlesztésre szántak.

Körülbelül 90 milliárd forint áll rendelkezésre a Next Generation EU keretből vidékfejlesztésre – Fotó: pixabay

A Takarékbank elemzőinek becslése szerint Magyarország esetében ez a következő két évben nagyságrendileg 90 milliárd forint felhasználható támogatási forrást jelent. A forrás jelentős részben az ágazat versenyképességét és hatékonyságát növelő, illetve az új típusú környezet- és klímavédelmi vállalások teljesítésére való felkészülést elősegítő – például precíziós és/vagy digitális eszközök beszerzését célzó - beruházásokra fordítható.

Mezei Dávid, a Takarékbank agrár- és uniós kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, az összeg mintegy 30 százaléka 2021-ben, míg a fennmaradó 70 százalék pedig 2022-ben lesz lehívható. A megállapodás részeként rögzítésre került, hogy az összeg legalább 37 százalékát klíma- és környezeti célokra – például biogazdálkodás vagy állatjólét – kell felhasználni.

Fontos kitétel, hogy az egyes tagországok nem használhatnak a jelenlegi vidékfejlesztési programjaikban környezeti célokra allokált forrásaránynál kevesebbet, ami azt jelenti, hogy amennyiben a jelenlegi vidékfejlesztési programban jóváhagyott arány magasabb, mint 37 százalék, akkor a tagállam a Next Generation EU forrásból is legalább ugyanolyan arányban köteles a fenti célokra költeni.

A szakember emlékeztetett arra a másik fontos feltételre is, amely szerint az összeg 55 százalékát a fiatal gazdák elindulására, valamint a gazdák- és élelmiszeripari vállalkozások válságállóságának fokozására, a fenntartható gazdálkodást, digitális fejlesztést szolgáló beruházásokra kell fordítani.

A KAP vidékfejlesztési finanszírozási gyakorlatától eltérően ezek a kifizetések 100 százalékban EU forrásból kerülnek kifizetésre, azaz nincs szükség társfinanszírozásra a tagországok részéről. A támogatás intenzitása akár 75 százalékos is lehet (szemben a vidékfejlesztési beruházási támogatásokra jellemző 50 százalékkal), a fiatal gazdáknak az uniós vidékfejlesztési rendeletben rögzített 70.000 eurós támogatási plafonját pedig 100.000 euróra növelik.

A Takarékbank szakértői megjegyzik, a jelenlegi magyar vidékfejlesztési programban az induló fiatal gazda támogatás összege 40.000 euró, illetve annak megfelelő forintösszeg, azaz a döntéshozó – feltehetően amiatt, hogy minél több, a generációváltást elősegítő sikeres pályázat legyen támogatható a rendelkezésre álló forráskeretből – most sem használja ki az uniós szabályozás nyújtotta támogatási plafont.Az elemzők szerint elképzelhető, hogy ez a gyakorlat a megemelt támogatási maximum összeg esetén sem változik.

A jogszabály szövege hamarosan beépül a KAP átmeneti rendeletébe, ezt követően megtörténik az Európai Parlament és a Tanács általi végső jóváhagyás, amely menetrend szerint 2021. január 1-vel lép életbe.