Az MTI értesülései szerint az új szabály – felszámolva a meglévő joghézagokat – egyértelmű engedélyezési és nyomonkövetési rendszereket hozott létre a veszélyes vegyszerek, a potenciális robbanóanyag-prekurzorok értékesítésének területén. A robbanóanyag-prekurzorok olyan vegyi anyagok, amelyek törvényes célokra felhasználhatók, de vissza lehet élni velük házi készítésű tiltott robbanóanyagok előállítása céljából.

Az intézkedést az indokolta, hogy az Európai Unió területén 2015 és 2017 között elkövetett terrorista támadások közel 40 százalékához házilag készült robbanószerkezeteket használtak, ami egyértelműen rámutatott a vonatkozó uniós szabályozás hiányosságaira – közölték.

A szabály életbelépésével az unió a kénsavat és az ammónium-nitrátot is felvette a betiltott szerek listájára.

A korlátozott anyagok vásárlására vonatkozó engedély esetleges kiadása előtt a tagállamoknak biztonsági átvilágítást kell végezniük – fotó: MTI/Rosta Tibor

A rendelet a robbanóanyag-prekurzorok két különböző kategóriáját határozza meg. A korlátozott prekurzorok nem bocsáthatók a lakosság rendelkezésre, a lakosság nem hozhatja be az unió területére, nem birtokolhatja, és nem használhatja fel őket.

A korlátozott anyagok vásárlására vonatkozó engedély esetleges kiadása előtt a tagállamoknak biztonsági átvilágítást kell végezniük, beleértve a bűnügyi ellenőrzést is. Az úgynevezett szabályozott, azaz szigorú feltételek mellett engedélyezett anyagok esetében a gazdasági szereplőknek jelenteniük kell a gyanús tranzakciókat.

Az új szabályok tehát jelentősen korlátozzák az ilyen anyagok lakossági elérhetőségét, és biztosítják, hogy a gyanús tranzakciók az ellátási lánc minden pontján, még az interneten is megfelelő módon ellenőrizhetőek legyenek – közölte az uniós bizottság.

A szabály életbelépésével az unió a kénsavat és az ammónium-nitrátot is felvette a betiltott szerek listájára. Ennek köszönhetően ezentúl nehezebb lesz hozzájutni a műtrágyához. Az erről szóló részletes cikkünk itt olvasható.