A Hackathon egy 24 órás innovációs ötletverseny, ahol a különböző szakon tanuló hallgatói csapatok előre megfogalmazott kihívások innovatív megoldásán dolgoznak. A verseny során 2-4 fős csapatokban mérhetik össze találékonyságukat és kitartásukat. A verseny alatt egy meghatározott kihívásra kell egy ötletet, megoldást kitalálni. A 24 órás formátum során üzlet- és termékfejlesztési mentorok, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértői gárdája állnak rendelkezésére, akik segítségenek, ha elakadnának az ötletelők a projekt kidolgozásában, melyet a verseny végén kell prezentálni a szakmai zsűri előtt.

NAK Techlab Havkatlon 2022

Versenyzők a Hackathon 2022 ötletversenyen – Fotó: NAK

A program szervezőjét, Holán Balázst kérdeztük a verseny eddigi eredményeiről.

"Negyedik alkalommal szerveztük meg az eseményt. Az a célunk, hogy a fiatalok figyelmét a mezőgazdaság problémáira irányítsuk. Nem csak agrár-felsőoktatásban tanuló diákokat szólítjuk meg az ötletversennyel, hanem a közgazdasági egyetemről, jogi egyetemről, és máshonnan is érkeznek hallgatók, sőt, több, mint 70%-a a résztvevőknek nem az agráregyetemekről érkezik" – mondta Holán Balázs a rendezvény főszervezője, a NAK elnöki kabinetfőnöke.

Hollán Balázs

Holán Balázs a rendezvény főszervezője, a NAK elnöki kabinetfőnöke – Fotó: NAK

A NAK biztosítja a szakmai támogatást, a hátteret, ami ahhoz szükséges, hogy bármelyik hallgató, bármilyen agráriummal kapcsolatos ötletét tökéletesíthesse, fejleszthesse.

Akik itt kezdték a pályafutásukat

Holán Balázs beszámolt arról, hogy az első, három évvel ezelőtti verseny nyertes csapata egy méhészeti projektet dolgozott ki. A projektet ugyan akkor nem fejlesztették tovább, de a csapattagok a következő ötletükkel ismét a NAK-hoz fordultak, majd a KITE Zrt.-vel közös termékfejlesztésbe kezdtek. Azóta több országban használják az akkor kifejlesztett molycsapda-rendszert.

A Grinsect csapata, bár nem 24 óra alatt fejlesztették ki projektjüket, de a Hackatlon volt az a fórum, ahol bemutatták ötletüket a szakembereknek és a piac szereplőinek. Az ötletverseny után alapítottak céget. A rovarfehérje azóta a jogszabályi környezet változásának köszönhetően azóta már bekerült a takarmányozásba. A Grinsect innovációiról, az első magyar "lárvaüzem"-ről ITT írtunk.

Győrffy Balázs

Győrffy Balázs NAK elnök – Fotó: NAK

"A verseny legfontosabb célja, hogy segítsük életképes, innovatív, az agrárium modernizációját előmozdító vállalkozások létrejöttét. Szeretnénk a fiataloknak azt üzenni, hogy egy jó ötlettel, akarattal, csapatmunkával és a mi segítségünkkel ez nem lehetetlen! 24 óra alatt nem lehet csodát tenni, de arra pontosan elég, hogy elnyerjük a fiatalok bizalmát, segítsünk nekik megtalálni a megfelelő irányt, és lendületet kapjanak csodálatos, a mezőgazdaságot új pályára állító vállalkozások elindításához" – emelte ki Holán Balázs.

Az idei versenyről

A 2022-es megmérettetésen 7 csapat vett részt, a "CowOp" nyerte el az első díjat. Megoldásuk elősegíti, hogy ne a vágóhídon végezzék a fejőrobotos technológiára nem alkalmas tehenek, hanem más fejési módot alkalmazó telepen folytassák a tejtermelést.

Az idei verseny győztes csapata – Fotó: NAK

A zsűri tagjai:

  • Győrffy Balázs, a NAK elnöke
  • Dr. Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár
  • Maróti Miklós, az AgroVir ügyvezetője
  • Posta Donát, a SMAPP Lab társalapítója

Indexkép: Győrffy Balázs Facebook oldala