Talán már mindenki tudja számszerűen vagy arányaiban, hogy hazánkban és a nagyvilágban mennyien élnek ételérzékenységgel, esetleg allergiával. Mindenkinek van egy családtagja, barátja, kollegája, aki érintett. Az ő életük még ma is rengeteg lemondással jár, de az újabb és újabb innovációknak köszönhetően az eredeti finomságokra mind íz, mind küllem, mind felhasználhatóság szempontjából szinte megszólalásig hasonlító alternatívák jelennek meg, legyen szó gluténmentes pékáruról, tejmentes „túróról” vagy „tejfölről”.

Proteindús, tejmentes, mégis hiányérzet nélküli reggeli

Proteindús, tejmentes, mégis hiányérzet nélküli reggeli – fotó: capriovus.eu

A tehéntejből készült rögös tehéntúró egy hihetetlenül népszerű és egészséges élelmiszer, ami Magyarországon a mindennapjaink része. Ezt le kell szögezni. Gondoljunk csak a túró desszertekre, túrós rétesre vagy éppen a túrós palacsintára. És pont a népszerűsége és gasztronómiai megkerülhetetlensége miatt van szükségük a tejmentes táplálkozásra kényszerülteknek egy jó minőségű, egészséges alternatívára. Mi ennek tudatában kezdtünk bele a tojásfehérje-alapú tejtermék-alternatívák fejlesztésébe.” – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök.

Hiába ismer mindenki ételérzékenyeket, aki nem gluténérzékeny vagy tejfehérje allergiás, el sem tudja képzelni, számukra milyen lemondásokkal járt ez a közelmúltban, de még ma is mennyire körülményesebb a mindennapi étkezés megoldása. Azonban a folyamat látható, szerencsére egyre több pékségben megjelennek a gluténmentes zsömlék, éttermekben a gluténmentesen panírozott rántotthúsok és cukrászdákban a glutén-, tej-, és hozzáadott cukor-mentes sütemények, hogy minden betérőnek egy finom opció biztosított legyen.

A fejlesztések italokban, süteményekben is kiválóan működnek

Dr. Németh Csaba elmondta, hogy a fejlesztések italokban, süteményekben is kiválóan működnek – fotó: capriovus.eu

A tehéntej, a búzaliszt és a belőlük készült élelmiszerek mindig a fő tápanyagforrásaink maradnak. Azonban nagy előrelépés, hogy egyre kevésbé szorulhat ki bárki is a közös falatozás élményéből. Valljuk be, a tejfölös lángos éppen úgy hozzátartozik a Balaton-part hangulatához mint a tejeskávé egy szombat reggeli közös beszélgetéshez. Jó, hogy ma már egy tejfehérje-allergiával élőnek is van ezek megélésére lehetőség” – folytatta Dr. Németh Csaba.

Barackos ToTu torta

Barackos ToTu torta – fotó: capriovus.eu

Ma már egy tejmentes, gluténmentes, proteindús, na és persze nagyon finom és guszta barackos „túrós” sütemény is elkészíthető. Íme egy recept:

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 2 dkg porrá őrölt eritrit
  • 5 dkg darált dió

A krémhez:

  • 45 dkg ToTu Rögös
  • 10-15 dkg eritrit
  • 2 kezeletlen citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 2,5 dl víz
  • 2 dkg zselatin
  • 410 dkg cukormentes barackbefőtt (pl.: Gold Reef)

A töltelékhez:

  • 3 egész tojás
  • a konzerv leve
  • 2 fél barack a konzervből
  • 7,5 dkg kókuszolaj
  • 3 dkg méz
  • 2 dkg eritrit
  • vanília

Továbbá:

  • paleo csokoládéból készült dísz
  • paleolaj

A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a verést tovább folytatva egyesével hozzáadjuk a sárgákat is, majd hozzáforgatjuk az édesítőanyaggal elkevert darált diót, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze. A masszát sütőpapíros lemezre állított zila forma fém tortagyűrűjébe töltjük, majd 175°C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük (tűpróba!). A sütőből kivéve kihűtjük. Kiemeljük a formából.

A krémhez a zselatint kis lángon feloldjuk a vízben, majd a többi hozzávalóval, a barack kivételével, krémesre turmixoljuk. Hozzáforgatjuk a kockára vágott befőttet. Paleolajjal kikent 8 szeletes zila formába töltjük. Ráhelyezzük a diós piskótát. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

A formából kivéve megtöltjük a barackkrémmel, amihez a 2 fél barackot összeturmixoljuk a befőtt levével, majd az összes hozzávalót tálba téve, gőz fölött addig kevergetjük, amíg puding sűrűségűvé nem válik. Ez pár perces folyamat, talán kicsit unalmas is, de a keverést nem szabad abbahagyni, mert a tojás kicsapódhat, és a krém élvezhetetlenné válik. A gőzről levéve kihűtve töltjük a torta réseibe. Végső simításként csokoládéval díszítjük.

A tejtermék helyettesítőket előállító cég honlapján többet is megtudhatunk innovatív munkafolyamataikról, míg a Facebook oldalukon tejmentes receptekkel is találkozhatunk.