December 31-ig kell fennmaradási engedélyt kérni a 2018. január 1-je előtt engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítményre. Amennyiben a létesítményt a tulajdonosa határidőig nem engedélyezteti, úgy bírságra számíthat, ami maximum 300 ezer forint lehet természetes személyek esetén – írja a napi.hu.

A fennmaradási engedélyezés a jegyző hatáskörébe tartozik ha:
• a kút nem érint karszt- vagy rétegvizet
• 500 m3/év vízigénybevétel alatti
• a kút épülettel rendelkező ingatlanon van
• a kérelmező magánszemély
• a kút házi ivóvízigény és a háztartási igények kielégítését szolgálja
• a kút nem gazdasági célú vízigényt szolgál

Amennyiben az előző feltételek közül bármelyik nem teljesül, tehát például gazdasági célú létesítményről van szó, akkor nem a jegyző, hanem a katasztrófavédelmi igazgatóság hatáskörébe tartozik a kút fennmaradási engedélyezési eljárása.

kút

A határidő: december 31. – fotó: Shutterstock

Vita a kutak sorsáról

A házi kutak tulajdonosai nemrég még reménykedhettek abban, hogy az engedélyeztetési kötelezettséget eltörlik, ugyanis, az Országgyűlés júliusban megszavazta a vízgazdálkodási törvény módosítását, amely szerint nem kellett volna engedélyeztetni, sem bejelenteni a 80 méternél sekélyebb, és csupán a házi vízigényt kielégítő kutakat.

Ezt a módosítást kaszálta el Áder János köztársasági elnök indítványa nyomán az Alkotmánybíróság augusztusban. Az indoklás szerint a módosítás veszélyeztetné Magyarország vízgazdálkodását. "Az állam alaptörvényből fakadó kötelezettsége a felszín alatti vizek mennyiségi és minőségi védelme, valamint a vízhasználat jövő generációk érdekeit is figyelembe vevő szabályozása" – fogalmazott az Ab határozata, amelyben Magyarország 2015-ös vízgyűjtő-gazdálkodási tervére is hivatkoznak, ami megállapította, hogy a felszín alatti vízbázisok több mint fele sérülékeny.

A vízgazdálkodási törvénybe egyébként 2016-ban került be, hogy a korábban engedély nélkül létesített kutakra is engedélyt kell kérni.

Új fejlemény az ügyben, hogy a NAK kezdeményezte az engedélyeztetés határidejének 2020 végéig történő meghosszabbítását. A módosítási javaslatról a napokban tárgyal a kormány. Erről bővebben itt írtunk.

A fennmaradási engedélyről részletes tájékoztatót készített a Katasztrófavédelem, ez itt olvasható.

Az "agrárkutak" vízjogi engedélyezésének részleteiről tájékoztató anyag a NAK honlapján található.