Az agrarheute.com hírportál arról számolt be, hogy Németország sertésállománya 2021 novemberében 23,6 millió egyedet számlált, ami 2,5 millióval, vagyis az egy évvel korábbi létszámnak mintegy 10 százalékkal, 2011. évinek pedig 3,8 millióval (13,8%-kal) alatta maradt, és 25 év óta a legalacsonyabb létszámot jelentette.

sertés

Németország sertésállománya drasztikus mértékben csökkent — fotó: pixabay.com

Sokan felhagytak a termeléssel

Ugyanakkor a német sertéstartó üzemek száma 10 év alatt még nagyobb mértékben (39,1 százalékkal) apadt, azaz több mint 12.000 gazda hagyott fel a termeléssel, miközben az egy üzemre jutó állomány 886 egyedről 1.254-re nőtt.


Akadozhat a belső ellátás is

Az állománycsökkenést az elsősorban Kínába irányuló export beszűkülése és az ennek következtében fellépő drasztikus árzuhanás váltotta ki. Az állomány (főleg a kocalétszám) esetleges további csökkenése azonban azt a veszélyt rejti magában, hogy akadozások hiányosságok keletkeznek a belső ellátásban.

Nehéz helyzetben vannak a német tejtermelők is

Az ország szarvasmarha állománya 2021 végén kereken 11 millió egyedet, vagyis az egy évvel korábbinál 1,2 százalékkal kevesebbet tett ki. Különösen nehéz helyzetben vannak a német tejtermelők, akik közül 2021-ben 2.535, azaz napi átlagban 7 termelő hagyott fel a termeléssel. Ugyanakkor az ország juhállománya a legutóbbi két évben – bizonyos ingadozás mellett – azonos szinten maradt.