Különböző kormányszervek és megbízottak intenzíven keresik a lehetőséget az új piacok feltárására, mivel a koronavírus-járvány kitörése előtt a Németországban megtermelt sertéshúsnak több mint fele exportra került, és e lehetőség tartós bezáródása – az éttermi fogyasztás drasztikus csökkenésével párosulva – beláthatatlan, súlyos következményekkel járhat az egész német mezőgazdasági termelésre – írja a topagrar.com.

Teljesen új piacokon azonban legfeljebb csak kis mennyiséget lehet elhelyezni, ezért a szövetségi agrárminisztérium leginkább a kínai pozícióikat igyekszik visszaszerezni. Eddig annyi előrelépés történt, hogy a kínai fél – az úgynevezett kérdéskatalógus németek által történt megválaszolása után – késznek mutatkozott a tárgyalások főállatorvosi szinten történő folytatására.

Kínával továbbra sem sikerült megállapodásra jutni – fotó: MTI/Sóki Tamás

Egyelőre azonban még egyetlen európai országnak sem sikerült Kínával úgynevezett regionalizálási megállapodást elérnie, ami azt jelentené, hogy az adott ország az igazoltan járványmentes körzetekből exportálhat sertéshúst az ázsiai országba. Da mivel az afrikai sertéspestis Németországban bizonyítottan jelen van (vaddisznókon 293 fertőzést igazoltak), Kína egyáltalán nem enged be német sertéshúst az országba.

Julia Klöckner, szövetségi agrárminiszter viszont megállapodott Marie-Claude Bibeau, kanadai kolléganőjével, hogy a német sertéshús export a járvány által nem érintett körzetekből – bizonyos feltételekkel – továbbra is zöld utat kap az észak-amerikai országba.