Ahol a belvíz, illetve a talaj magas víztartalma nem okozott gondot, az őszi kalászos gabonák állapota jónak mondható. Az elmúlt napok meleg időjárásának is köszönhetően a déli megyékben az őszi árpa már kikalászolt. A terméskilátások - mondták munkatársunknak a szaktárcánál - egyelőre igen biztatóak. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint, uniós tagságunk harmadik aratására már teljes nyugalommal készülődnek a gazdák - a 2004-es átvételi problémák után a tavalyi rugalmasabb ügyintézés mindenkit meggyőzött.

Rieger László, az MVH intervenciós igazgatója elmondta: a most megépített és felújított magtáraknak hála négymillió tonnával több gabonát lehet tárolni, mint egy évvel korábban. Ez bőven elegendő az intervencióra szánt termény elraktározására.

A gazdák 2004-ben 3,9 millió tonna gabonát ajánlottak fel intervencióra, tavaly pedig a termés negyedét, 4,3 millió tonnát. Az így összesen 8,2 millió tonna felvásárolt mennyiségből azonban eddig összesen 800 ezer tonnát adtak el, pontosabban ennyit szállíttatott el az EU, a gabona tulajdonosa. Ha a kitárolás ebben az ütemben folytatódik, 2016-ra fogy ki az elmúlt két év termése. Értékesítéssel ugyanis leginkább csak az unión belül lehet számolni: a magyar gabona olyan drágán jut el a tengeri kikötőkbe, hogy ezzel el is veszti a versenyképességét.

A gazdák abban bíznak, hogy az új kormány is folytatja a magtárépítés támogatását - sok nyoma nincs annak, hogy az elmúlt évek búzafeleslegei láttán új növények termesztésére állnának rá. A repcén és a napraforgón kívül más energianövények nem is terjednek - pedig talán ez lenne az igazi kivezető út. Igaz, Vancsura József véleménye szerint mindenképpen folytatni kell a magtárépítést, mert ha a gazdák az energianövények termesztésére kényszerülnek, akkor az alkoholnak szánt kukoricát és a bioüzemanyag-alapanyagot, a repcét is raktározni kell.

Gyors megoldást kell találni a Magyarországon és a tengertől elzárt más uniós országokban ragadt intervenciós gabona elhelyezésére - hangoztatta Mariann Fischer Boel, az Európai Bizottság mezőgazdasági felelőse tegnap. A dán biztos az európai gabonakereskedők szövetségének Budapesten tartott háromnapos kongresszusára érkezett, de Gráf József agrárminiszter mellett csütörtökön megbeszélést folytatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel is.

Különösen Magyarországnak nehéz a helyzete, hiszen a raktárakban található az unió kukoricájának 80 százaléka, s intervenciós gabonájának 48 százaléka. A mezőgazdasági biztos véleménye szerint a magtárakban gyorsan romló kukoricát például bioetanollá lehetne feldolgozni - ennek esélyeit megvizsgálják.

 

Forrás: www.nol.hu/cikk/403647/