Az üvegházon belül a termesztés – a vetéstől a növényápoláson és a betakarításon keresztül a csomagolásig és palántázásig – teljesen automatizált lesz, az első emberi kéz, amely az itt előállított termékeket érinteni fogja, az a fogyasztóké – írja a hortidaily.com.

A tervek szerint a létesítményben először levélzöldségeket fognak termeszteni – fotó: Shutterstoc

Egy ismert olasz építész tervezte a többnyire üvegből, betonból és fából álló hatalmas építményt. Az építkezés a koronavírus-járvány miatt jelenleg áll, de a tulajdonosok, az építkezés vezetőjével, Roel Janssen-nel együtt  remélik, hogy hamarosan újraindul. A mértani pontossággal megtervezett belső berendezés évente négyszeri vetést és betakarítást tesz lehetővé.

A szupermodern belső berendezések biztosítják a gazdaságos és jövedelmező termelést, a nagyvárosok közelsége pedig a felvevő piacot. Az új létesítmény egyelőre főleg levélzöldségeket fog termeszteni, ezen belül az egyik fő növény a bazsalikom lesz, amely az olasz konyha – több változatban használt – fontos növénye.

Olaszországban eddig viszonylag kevés beltéri farm épült. Ennek az új létesítménynek a sikere azonban – a termőföld szűkös rendelkezésével együtt – a hasonló üvegházak építésének fellendítését eredményezheti.