A kínai legfelső vezetés ez év március 11-én utasítást adott az élelmiszerekkel való fokozott takarékosságra és a pazarlás visszafogására, a lakosság élelmiszer-ellátási zavarainak megelőzése céljából – írja az asia.nikkei.com, angol nyelvű hírportál.

Kína hatalmas, mégis kevés a jó minőségű termőföld

A kínai élelmiszer ellátás veszélyeire Goro Takahasi, japán professzor mutatott rá, aki szerint – bár a kínaiak jelentősen növelni tudták a évenkénti gabonatermésüket –, de talajaik erősen kizsigerelt állapota és szennyezettsége mérgező anyagokkal, többek között nehézfémekkel (kadmiummal, higannyal és arzénnal) középtávon a növényi termések csökkenését vonhatja maga után.

Sok jó minőségű termőföldet pedig lakásépítés és erdőtelepítés céljaira használnak fel az országban.

Búza – Fotó: pixabay.com

Önellátottság kontra kalóriaellátás

A japán szakértő hosszú éveket töltött a kínai mezőgazdaság szolgálatában, és más japán kutatókkal együtt állítja, miszerint pontatlan a kínai kormánynak az a kimutatása, hogy az ország önellátottsági szintje a gabonatermés gyors növekedése révén meghaladja a 95 százalékot. Az önellátottság 80-89 százalékra tehető, ugyanakkor viszont a lakosság élelmezésének másik, fontos mutatója, a kalóriaellátás ennél sokkal alacsonyabb.

Mindennek veszélyét már a kínai vezetés is érzékeli, ezért döntötte el az agrárimport drasztikus növelését, amely 2019-ben 88,4 milliárd dolláros rekordértékre szökött fel és többek – 14 évi szünet után – újra marhahúst importált az USA-ból.

Az elmúlt évi, az ország jelentős részére kiterjedő árvíz tovább súlyosbította a kínai mezőgazdaság helyzetét.

Amennyiben a közel 1,4 milliárd fős Kína agrárimportja tovább növekszik, az gyakorlatilag kihatással lesz az egész világ agrárkereskedelmére és élelmiszer ellátására.