Ennek oka a kereslet jelentős csökkenésében, a vendéglátó helyek bezárásában és az exportszállítások akadozásában, valamint az ezekkel összefüggő súlyos árzuhanásban keresendő – írja az agrarheute.com.

A német tejtermékek közel fele exportra kerül, ami most komoly akadályokba ütközik – fotó: Pixabay

Teljesen egyértelmű, hogy a termelést a mindenkori kereslethez kell igazítani. Bár a fogyasztók pánikszerű egyéni vásárlásai néhány szupermarketet kifosztanak ugyan, de a nagykereskedelemben fellépő akadályokat és a nagy megrendelések visszavonását nem képesek kiegyenlíteni, mivel a német tejtermékeknek közel fele exportra kerül.

Egyes tejfeldolgozó és forgalmazó vállalatok esetében a nagyfogyasztók kereslete a koronavírus járvány első két hetében a korábbinak az egyharmadára esett vissza. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus járvány kibillentette az egész német tejpiacot az egyensúlyából, amelynek helyreállításához hosszú időre lesz szükség, és azért a piac valamennyi résztvevőjének – saját érdekében – áldozatot kell vállalnia.

Ha nem sikerül a termelést csökkenteni, a német tejiparnak hosszútávú nehézségekkel kell számolnia – fotó: Pixabay

Ez pedig – a német termelői egyesülések véleménye szerint – csak az EU részvállalásával és tartós tejtermékek jelentős részének uniós raktárra vételével képzelhető el. Ebben a helyzetben áremelésre még gondolni sem lehet, inkább a további áresés megállítására, illetve fékezésére kell koncentrálni.

A német tejtermelők tulajdonképpen a forgalmazókkal együtt kötelezettséget vállaltak arra, hogy az áringadozások miatti problémákat közös erőfeszítéssel igyekeznek megoldani. Ha termelést nem sikerül legalább 20%-kal visszafogni, akkor az a német tejpiac összeomlását válthatja ki, a koronavírus járvány felszámolása után pedig ellehetetlenítheti a német fogyasztók ellátását.