Egy ebéd? Egy ezres lesz.

És az a fránya gyerek otthon is eszik még legalább kétszer, valamint jó eséllyel uzsonnázna is - így a reggelivel és a vacsorával már három plusz étkezés - ami könnyedén háromezer forint környékére emelheti a gyereknek szánt napi betevő árát. És akkor még nem nassolt. És a szülők és a tesók még nem is ettek. Az index.hu megkérdezte Sáfár Ferencet, a Turisztikai és Vendéglátó Munkáltatók Országos Szövetségének (VIMOSZ) közösségi étkeztetési szekciójának vezetőjét, hogy nagyságrendileg milyen emeléssel érdemes számolni.

A válasz szerint legalább 30 százalék lesz a növekedés mértéke.

Az önkormányzatok és a közétkeztetést végző cégek egyelőre még egyeztetnek a bölcsődei, óvodai és az iskolai menzás étkeztetés költségeiről a – mondta Sáfár Ferenc az Index.hu-nak, de az már tudható, hogy az üzemi konyhákat az infláció mellett súlyosan érinti az élelmiszerek árnövekedése, a rezsicsökkentés elengedése, és természetesen a mindennemű logisztikát fundamentálisan meghatározó üzemanyagár növekedés is. Az egekbe szökő kiadásokat a közétkeztető cégek csak áremeléssel tudják kompenzálni.

Rohamtempóban drágulnak az alapanyagok, miközben az infláció a bérek korrekcióját is szükségessé teszi, a munkavállalók részéről az emelés jelenleg egy teljesen jogos elvárás.

Rohamtempóban drágulnak az alapanyagok, miközben az infláció a bérek korrekcióját is szükségessé teszi, a munkavállalók részéről az emelés jelenleg egy teljesen jogos elvárás. Kép: Pexels

Sokat romló helyzet

A nyár elején még 20 százalék körüli áremelkedés volt napirenden, és ha minden így maradt volna, akkor ősztől 800-900 forintot kellett volna fizetni például egy iskolában elfogyasztott ebédért. Ehhez persze még hozzá kell számolni az önkormányzati hozzájárulást, és így a szülőknek hozzávetőlegesen 400-500 forintot, vagyis a fenti ár felét kellett volna befizetni egy gyermek menzás étkeztetéséért naponta. Az indexnek nyilatkozó Sáfár Ferenc azonban elmondta, hogy a helyzet sokat változott azóta, így inkább a 30 százalékot is meghaladó áremelkedésre érdemes készülni, ami már 1000 forint fölé emeli egyetlen ebéd árát.

„A legnagyobb kihívás az, hogy a közétkeztető cégeknek most, 2022 nyarán kell mondani egy olyan árat, amiből egész tanévben – óvodáknál 240, iskoláknál 185 napon át – biztosítani tudják az ellátást, annak minden költségével együtt úgy, hogy gyakorlatilag két óra alatt változás állhat be egy olyan jelentős költségnemben, mint az üzemanyag”

- nyilatkozta Sáfár Ferenc az Indexnek, majd hozzátette: "rohamtempóban drágulnak az alapanyagok, miközben az infláció a bérek korrekcióját is szükségessé teszi, a munkavállalók részéről az emelés jelenleg egy teljesen jogos elvárás. Emellett az energiaköltségek is az egekbe szöknek, talán mondani sem kell, hogy egy üzemi konyha fogyasztása semmiképpen sem mondható átlag alattinak. A közeljövőben komoly mértékű gáz- és villanyszámlára számítunk."

Sáfár bízik benne, hogy a megegyezés végül majd olyan árat eredményezhet, ami az említett intézmények és a családok számára is elviselhető. A tárgyalások továbbra sem zárultak le, és azt már csak mi tesszük hozzá, hogy még két és fél hét az iskolakezdésig, remélhetőleg az optimista felvetés valósul meg és nem lesz negyven százalék a harmincból.

(Forrás: index.hu)