Pályázatinfó – ezekre a felhívásokra érdemes most odafigyelni!
4265 milliárd forint áll rendelkezésre a vidéki területek fejlesztésére, a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének növelésére.

gépA precíziós pályázat várhatóan november 19-ig lesz nyitva – fotó: Envato

Megbízható hármas precíz(iós) gazdáknak a kalászosok őszi gyomirtására (PR-cikk)
Őszi kalászosaink vetése előtt ma már nemcsak a vetőmagválasztás döntő, a termesztéstechnológiai elemek hatékony kihasználásához precíziós technológiák is rendelkezésre állnak.

Az olcsó gyümölcs korszakának végleg leáldozott
Korszakhatáron a gyümölcstermesztés: az éghajlatváltozás máris mutatkozó kedvezőtlen hatásai és a munkaerőhiány drámaian rontotta a gyümölcsültetvények jövedelmezőségét az elmúlt évtizedben.

Nagy területeken szűnhet meg a baracktermesztés a következő években – fotó: Pixabay

Nagy dobás a DEKALB-tól: ezek a hibridek még a kíméletlen aszályt is kibírják (PR-cikk)
Az új DEKALB® hibridek pajzzsal a kukoricatáblákon. Jelentős előrelépéssel készül a Bayer a következő kukoricavetőmag-szezonra.

Megkongatták a vészharangot a tejtermelők! – 7 pontos petíció az ágazat megmentéséért
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, illetve a Terméktanács tejtermelői oldala is többször hangsúlyosan jelezte, hogy a tej és tejtermékek piacán a termelést, a hatékony működést, esetenként a fennmaradást veszélyeztető – jelenleg is zajló – folyamatok bontakoztak ki.

Hatalmas érdeklődés kíséretében ért véget a KÁN (PR-cikk)
A Dunántúl legnagyobb agráreseménye, a KÁN Egyetemi Napok megújulva és kibővített programokkal várta az érdeklődőket október 1–3. között a MATE Kaposvári Campusán. A rendezvényen mintegy 70 kiállító mellett számos fajtabemutatóban, szakmai konferenciában és közönségprogramban lehetett része a közel 30 ezer látogatónak.

Mitől marad egészséges a sertés és a baromfi?
Mutatjuk, hogy milyen irányelvek mentén halad ma a takarmányfejlesztés, milyen szempontokat kell figyelembe venniük a takarmány-előállítóknak a gyártás során a fenntartható állattartás érdekében. Azt is megtudtuk, milyen takarmányra van szükség ahhoz, hogy az állatok egészségesek legyenek.

sertés

A cink-oxid-mentes malactakarmányok fejlesztését elsősorban a törvényi előírásoknak való megfelelés irányozta elő – fotó: Envato

A célzott tápelempótlás a növényeknek és a gazda pénztárcájának is fontos (PR-cikk)
Kihívásokból erre az évre is kijutott a gazdáknak: az előző szezon szárazságai miatt ugyan a terményfelvásárlási árak is csúcsközelben járnak, de a drágulás magával rántotta a komplex és starter műtrágyák költségeit is.

Sokmilliós támogatás – és te dönthetsz, hogy mire költöd!
A kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását segíti a kisüzemek fejlesztési támogatása, melyre október 4-től október 18-ig lehet a kérelmeket ismét benyújtani – közölte Nagy István agrárminiszter.

Drámai a helyzet, súlyos műtrágyahiánnyal kell megküzdeniük a gazdáknak!
Bige László szerint súlyos a műtrágyahiány, történelmi áremelkedés elé nézünk. Már nem az a kérdés, mennyibe fog kerülni, hanem hogy egyáltalán lesz-e műtrágya.

traktor

Bige László elmondása szerint a szükséges műtrágyamennyiségnek csak a töredéke áll rendelkezésre Magyarországon – fotó: Agroinform.hu/Gáspár Elizabet

Rendkívüli intézkedéseket fogadtak el a kertészeti ágazat megsegítésére
Az Európai Bizottság rendkívüli intézkedéseket fogadott el a bor-, zöldség- és gyümölcságazat segítésére, az intézkedések közé egyebek mellett a kockázatkezelési alapok, valamint a termelői szervezeteknek nyújtott fokozott támogatás tartozik – erről tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.

Rengeteg a pályázati pénz, de nagyon sok a buktató
Szabó Istvánnal, az OTP Bank Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgatójával az agrárium jelenlegi finanszírozási nehézségeiről beszélgettünk.

Pályáznál AKG-ra? Előbb nézd meg, mik az alapvető elvárások!
2021. október 25. és november 25. között benyújthatóak a kérelmek az agrár-környezetgazdálkodási felhívásra. A benyújtás előtt fontos megismerni az elvárásokat, a választható és a kötelező előírásokat.

ló

2021. október 25. és november 25. között benyújthatóak a kérelmek az agrár-környezetgazdálkodási felhívásra – fotó: Envato

Előrendelési akció a KUHN Magyarországnál (PR-cikk)
Hamarosan véget ér a 2021-es év, így a KUHN Mezőgazdasági Gép Kft. előrendelési kedvezményt kínál vásárlóinak. A KUHN Magyarország árfolyamváltozástól függetlenül, fix áron garantálja az érdeklődőknek új KUHN gépeket, valamint biztosítja a szezonra történő beérkezését.

Disznóság: ennyiért meg sem éri sertést hizlalni
Közel 9 ezer kistermelő számára jelent nehézséget a mostani helyzet. Szinte minden élelmiszer drágul, kivéve a sertéshúst.

Már ősszel kimaxolhatjuk kalászosunk gyomirtását! (PR-cikk)
Ha Önnek is problémái vannak kalászosokban a korán csírázó egy- és kétszikű gyomokkal, fontos, hogy már ősszel gondoljon a gyomirtásra!

A szürettel még nincs vége a munkának a kertben!
A szüret után se hagyjuk magukra a gyümölcsfáinkat! Van, aki a letermett fák, bokrok permetezését már a következő év növényvédelméhez sorolja. Valóban! Ezekkel a kezelésekkel már a jövő évi termést védjük.

A szüret után is van még teendő a gyümölcsösben – fotó: Pixabay

Új családi gazdasági rendszer: kérdések és válaszok
2021. január elsején lépett életbe az őstermelők és a családi gazdaságok működését szabályozó új jogszabály. A Nemzeti Agárgazdasági Kamarát kérdeztük, hogy milyen tapasztalatok gyűltek össze az elmúlt hónapok során.

Növényvédelmi előrejelzés: nagyon kell figyelni a repcedarázs és a levéltetvek felszaporodására
A napraforgótermés mennyisége és minősége romlik, megjelent a repceperonoszpóra, a szőlőt pedig még mindig veszélyezteti a szürkepenészes rothadás. Az Agroinform.hu 2021. évi 40. heti növényvédelmi előrejelzése.

tritikálé

Tritikálé napraforgó után, már szépen kisorolt – fotó: Tóth Miklós

A MATE a jótékonysági vadászat egyik kiemelt támogatója (PR-cikk)
Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás keretében.

Most érkezett a hír: a fiatal gazdák kapják majd a támogatások 3 százalékát
Folyamatosan bővülnek a generációváltást segítő intézkedések az agráriumban. 2023-2027 közötti finanszírozási ciklusban a rendelkezésre álló források legalább 3 százalékát a fiatal gazdálkodók kapják majd.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.