A Pannon Bio Zrt. kereskedelemi igazgatójával készült interjúból kiderül, hogy

  • honnan fogja beszerezni a vállalat a kukoricát,
  • fog-e előre láthatólag emelkedni a kukorica ára,
  • milyen kritériumoknak kell megfelelni az árpa és a kukorica tekintetében.

Agroinform: Már egyértelműen látható, hogy milyen éve van idén a kukoricának, hiszen megkezdődött az aratás. Ön mit tapasztal?

Lengyel Zsolt: A 2023-as év újra bebizonyította azt, hogy az időjárás nem mindig kegyetlen, hanem kedvezhet is a kukoricának. Idén az ország legnagyobb részén egyenletes volt a csapadékellátottság. Kifejezetten jó termés várható Magyarországon, legalábbis ami a termésátlagot érinti, a vetésterület jóval kevesebb, mint más években.

Lengyel Zsolt

Lengyel Zsolt, a Pannonia Bio Zrt. kereskedelmi igazgatója – Fotó: Pannonia Bio Zrt.

Az augusztus-szeptemberi nagy meleg elősegítette a kukorica érését és leszáradását, ami miatt van esély arra, hogy a gazdálkodók elfogadható keretek között tudják tartani a szárítási költségeket.

Néhány helyen elkezdődött már a kukorica aratása, és az látható, hogy idén aflatoxin-fertőzöttségre sem kell számítanunk. Most is oda kell majd természetesen figyelnünk, de jó minőségű takarmányalapot fogunk tudni biztosítani a hazai és a külföldi partnereink részére is.

Évente körülbelül egymillió tonna kukoricát dolgoz fel a Pannonia Bio. Idén is így lesz? Mi a legfontosabb kritérium a kukorica minőségét illetően?

Előre láthatólag idén ennél is több kukoricát fogunk felvásárolni, többek között azért, mert bővítettük a termékportfóliót új takarmánytermékekkel. A legfontosabb kritérium nálunk mindig az, hogy az általunk támasztott minőségi követelményeknek megfeleljen a termék, amit megvásárolunk. Természetesen a magyar és az EU-s jogszabályokat kell betartanunk, de fontos hangsúlyozni, hogy nálunk nemcsak ezek a szempontok fontosak, hanem az is, hogy a végtermékünk is megfeleljen ugyanezen követelményeknek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy szigorúbb feltételekkel tudjuk vásárolni toxinok tekintetében az árut.

kukorica

Idén jó kukorica-terméshozamra lehet számítani – Fotó: Pixabay

Átlagos, konvencionális gazdálkodással mennyire nehéz megfelelni ezeknek a kritériumoknak?

Általában könnyen teljesíthető feltételekről van szó. Toxinprobléma az esetek nagy részében nincs, a tavalyi év volt természetesen kivétel az időjárás következtében. A hektolitersúly is fontos paraméter, ezzel sem szokott gond lenni például az árpa esetében, amit egyre nagyobb mennyiségben fogunk felvásárolni az új termékünk gyártása miatt.

Vállalható minőségi rendszert állítottunk fel mind a kukorica, mind pedig az árpa tekintetében.


Mire számíthatnak a magyar termelők, honnan fogja beszerezni a kukoricát a Pannonia Bio?

Amikor Magyarországon megfelelő termésmennyiség áll rendelkezésre, és most már hozzáteszem azt is, az el is érhető a piacon, akkor természetesen Magyarországról szerezzük be. Magyarországon – a tavalyi év kivételével – terményfelesleg van, exportra is jut bőven, nem csak a belső felhasználásra. Tavaly is a nagyobb hányadát a kukoricának Magyarországról vásároltuk, de az tény, ha olyan árviszonyok és lehetőségek adónak, hogy máshonnét is tudunk venni kedvezőbb feltételekkel, miközben tudja teljesíteni az összes előírt minőségi kritériumunkat, akkor abban az esetben külföldről is vásárolunk.

Tavaly sok magyar gazdálkodó keserű tapasztalatokat szerzett a kukoricatermesztés kapcsán. Ön mit lát, maradt-e kukoricatermesztési kedv?

Tavaly az aszály volt a fő oka annak, hogy a kukorica egy rizikós termék lett, és ezért megpróbáltak más irányokba elfordulni a gazdák, csökkent is a termőterület. Ha a lehetőségeinket nézzük, akkor azt gondolom, a kukoricának van létjogosultsága, többek között azért, mert stabil feldolgozóipar épült a kukoricára Magyarországon. Ezeknek a gyáraknak a termény-felhasználására lehet számítani, és amennyiben bármilyen más növényre váltanak, akkor valószínű, hogy az exportkitettségüket még jobban fogják növelni a gazdák. Át lehet térni más növényekre, viszont sok más terményből is exportfelesleg van, így ez a kitettség érzékenyen érintheti őket.

árpa

A Pannonia Bio Zrt. magas fehérjetartalmú takarmány-összetevővel bővítette portfólióját, amelyhez árpát is felvásárol – Fotó: Pixabay

És milyen árakra számíthatnak idén a gazdák? Jelenleg alacsonyabb áron vásárolják fel a kukoricát itthon, mint amilyen az árszint a párizsi árutőzsdén.

Most felesleg van a magyar piacon. Ha a termésmennyiséget nézzük, akkor kijelenthető, hogy nyugodt piaci körülményekre van kilátás, van elegendő termény, és van feldolgozókapacitás, tehát nem látom azt, hogy bármelyik oldalon aggodalomra lenne ok. Az árak viszont a jelenleginél sokkal magasabb szintre nem hinném, hogy felkúsznak, sőt alacsonyabbak is lehetnek.

Az AKI PÁIR adatai szerint szeptember 11. és 17. között az alábbi termelői átlagárak voltak jellemzőek:

  • takarmánykukorica: 57,9 ezer forint/tonna
  • takarmányárpa: 49,8 ezer forint/tonna
  • takarmánybúza: 60,8 ezer forint/tonna
  • étkezési búza: 69,8 ezer forint/tonna

A párizsi árutőzsdén az alábbiak árakon kereskednek a terményekkel:

  • búza: 240 euró/tonna (2023 decemberi jegyzés)
  • kukorica: 211 euró/tonna (2023 novemberi jegyzés)

Ezt nemcsak a kukoricára értem, hanem egyéb terményre is, globálisan ez a trend. Azt is láttuk viszont az elmúlt években, hogy olyan abszolút nem várt hatások is jöhetnek, amire most nem számítunk, az megint befolyásolhatja majd a piaci árakat.

Azoknak, akik változtatni szeretnének az értékesítési stratégián, nekik mit javasol?

Ha szeretnének biztosra menni a gazdák, én azt gondolom, hogy a legjobb az, amiről beszéltünk mindig is, hogy lehetőleg több részletben értékesítsék a gabonát. Nem érdemes egy lapra mindent feltenni. Lehet, hogy így nem lesz a lehető legmagasabb az értékesítési ár, de egy elfogadható átlagárhoz és folyamatos bevételhez tudnak hozzájutni.

Sajnos az idén óriási különbségek vannak a költségek tekintetében, akik korábban, nagyon drágán vásárolták meg a műtrágyát, nekik nehezebb lesz pluszosra kihozni a kukoricát idén.