Az októberi piaci elemzés szerint a paradicsom világpiacán jellemző a kínálat hiánya, a gazdasági infláció és az egyre növekvő termelési költségek és legfőképp a gáz- és energiaköltségek emelkedése miatt. A jelentések szerint a termelési költségek 55%-kal emelkedtek, ami Európában a paradicsom árának növekedésével jár - írja a nak.hu

Az Eurostat adatai szerint az idei év első nyolc hónapjában az EU belső piacára Hollandiából 459,7 ezer tonna (–17 százalék), Spanyolországból 393,1 ezer tonna (+6 százalék) paradicsom érkezett.

Észak-Amerikában viszont a túlkínálat okoz gondot, csak nyomott áron tudják értékesíteni a termékeket. Mexikóban, az Egyesült Államokban és Kanadában a termőterületek növekedtek, emiatt itt az árak csökkentek. Látható, hogy a különböző piacokon világszerte kihívásokkal teli a paradicsomtermesztés.

paradicsom

Fürtös paradicsomból teljesen önellátóak vagyunk április és október között – fotó: pixabay.com

Magyarország: már egész évben elérhető friss hazai paradicsom

paradicsom a legfontosabb hajtatott zöldségfajok között szerepel, körülbelül 310 hektárra tehető a termesztési területe. Fő hajtatási területeink 77%-a a Dél-magyarországi, 13%-a a Közép-magyarországi régiókban található.

Az elmúlt években az intenzív technológiai fejlesztés az üvegházi termesztésben látványos, ezzel növekedett több hajtatott zöldség termelése is, köztük a paradicsomé. A bővítés lehetőséget teremt a termelési szezon széthúzására, ezért már egész évben elérhető friss hazai paradicsom, amivel csökkenthető a behozatal aránya.

A KSH idei, augusztusig meglévő adatai szerint a tavalyi évhez képest a január-augusztusi időszakban -17,8%-kal csökkent a külföldről behozott paradicsom mennyisége (14,2 ezer tonnára), ezen belül a legtöbb paradicsomot beszállító Spanyolországból 21 százalékkal 4,90 ezer tonnára, Olaszországból 44 százalékkal 333,7 tonnára esett a behozatal, ugyanakkor Törökországból 10 százalékkal 1,711 ezer tonnára nőtt az import.

Jelenleg túlkínálat tapasztalható a belföldi piacon is, mert a hazai termékek mellett az import áru is megtalálható. Fürtös paradicsomból teljesen önellátóak vagyunk április és október között, az ebben az időszakban megtermelt mennyiséget a belföldi piac már nem is veszi fel, így ennek az értékesítése export piacokon történik (Az idei évben a legnagyobb mennyiségben Csehországba került magyar paradicsom, valamint Szlovákiába és Romániába). Hasonló a helyzet a koktél típusú paradicsommal is, de itt az export kevésbé jelentős. Most a téli termesztés vette kezdetét, sok helyen van növényváltás, így a téli időszakban is megtalálhatjuk a kínálatban a magyar termesztésű paradicsomokat.

Az AKI PÁIR adatai szerint jellenleg (47.hét)  a gömb alakú, belföldi paradicsom 693 Ft/kg, a fürtös paradicsom 870 Ft/kg áron, az import gömb paradicsom ára 678 Ft/kg, a fürtös paradicsomé pedig 716 Ft/kg volt.

paradicsom

Spanyolországban a 2022/23-as szezon jócskán magasabb árakkal - mintegy 33%-os áremelkedéssel - indult az előző évekhez képest – fotó: pixabay.com

Olaszország: kevesebb termett

A paradicsom ára októberben emelkedő tendenciát mutatott az alacsonyabb termelés, valamint az üvegházi paradicsom magasabb villamosenergia-költségei miatt. Az olasz paradicsomtermesztőknek a nyáron a vízhiány és a magas hőmérséklet miatt öntözési kihívásokkal kellett szembesülnie.

Egyre nagyobb méreteket ölt az olasz belföldi étkezési paradicsompiac, amihez hozzájárult a növekvő termelés és az átlagos fogyasztás növekedése.

Az üvegházi és a szabadföldi termelés költségszerkezete nagyon eltérő. Egy tanulmány szerint a változó költségek a szabadföldi termelésben hektáronként körülbelül 23 500 euróra becsülhetőek, míg az üvegházi termelésben 42 500 euróra emelkedtek hektáronként.

Spanyolország: óriási a nyomás a termelőkön

Az Európában tapasztalható termés visszaesésnek köszönhetően Spanyolországban a 2022/23-as szezon jócskán magasabb árakkal - mintegy 33%-os áremelkedéssel - indult az előző évekhez képest.

A várakozások szerint az árak év végéig továbbra is magasabbak lesznek, mivel a konkurens európai országokban - például Hollandiában és Németországban - a magas villamosenergia- és gázárak miatt csökkentik a termelést. A spanyolokon jelenleg óriási a nyomás, mert októberben Marokkó már elkezdett exportálni az európai piacokra, ez pedig sok helyen túlkínálatot eredményez.

Belgium: esik a paradicsom ára

Október közepe óta a paradicsom ára szabadesésben van, de a Belga Kertészeti Szövetkezetek Szövetségének (VBT) 44. heti adataiból kiderült, hogy a múlt héten a bogyós és a fürtös paradicsom esetében is megállt az árcsökkenés folyamata.

paradicsom

A török paradicsomtermelők jelentősen csökkentették a termelést – fotó: pixabay.com

Franciaország: telített a piac

Jelenleg a francia piacon is megtalálható mindenféle eredetű paradicsom, melyet a piac telítettsége miatt alacsony áron értékesítenek. A francia kereskedők a marokkói eredetű paradicsomért legfeljebb 0,44 USD/kg-ot kínálnak, ami a költségeket sem fedezi, ezért a marokkói termelőknek az az érdeke, hogy a terményüket az országon belül értékesítsék.

Törökország: a teljes üvegházi termőterület meghaladja a 80 ezer hektárt

Törökországban 2022 július óta a paradicsom ára magas volt, a helyi valuta  leértékelődése miatt akkor elérték a 1,31 USD/kg-t.  Szeptemberre a magas termelési költségek okán az ár még mindig 1,28 USD/kg volt, hiszen a török paradicsomtermelők jelentősen csökkentették a termelést, ami a kínálat szűkösségéhez és az ár emelkedéséhez vezetett.  Az árak várhatóan a szezon további időszakában is magasak maradnak.

Törökország üvegházi termelési központjában, Antalyában, a tengerparti üvegházakban már megkezdődött a téli betakarítási szezon. Törökországban a teljes üvegházi termőterület meghaladja a 80 ezer hektárt, Antalya az első helyen áll 30 ezer hektárral, majd Mersin és Adana következik.

Hollandia: sokan leállnak a termeléssel

A magas villamosenergia-költségek miatt a holland üvegházi termelők mintegy 20%-a áll le a télen. Mivel köztük sok a paradicsomtermelő, ez kedvez az olyan paradicsomtermelő országoknak, mint például Marokkó.

A Marokkóból származó európai paradicsomimport 9%-kal nőtt az Eurostat adatai szerint, és 2021-ben elérte a 475 millió kilogrammot,  ami tovább emelkedett 2022 első félévében további 16%-kal.

paradicsom

A holland üvegházi termelők mintegy 20%-a áll le a télen a becslések szerint a magas villamosenergia-költségek miatt – fotó: pixabay.com

Marokkó: a termelők kihasználják az európai termelési válságot

A marokkói zöldség- és gyümölcsexportőrök szövetsége (APEFEL) bejelentette, hogy meg akarja duplázni a paradicsomexportot. A kivitel olyan új piacokra fog irányulni, mint Afrika, ahol egyre népszerűbb a marokkói paradicsom. A marokkói termelők nem titkolt terve, hogy kihasználják az európai termelési válságot, és reagálnak a paradicsom iránti növekvő keresletre.

Ukrajna: nagy a kereslet, dinamikusan emelkednek az árak

Az ukrán üvegházi üzemek többsége a héten fejezte be a paradicsom értékesítését és elkezdték az új szezonra való felkészülést. Emiatt a paradicsom kínálata csökkent a piacon, ami az eladási árak emelkedését eredményezte. A korlátozott paradicsom kínálat és az, hogy a helyi termelés meglehetősen kicsi, lehetővé teszi a termelők számára, hogy az eladási árakat aktívan emeljék.

paradicsom

Az ukrán üvegházi üzemek többsége a héten fejezte be a paradicsom értékesítését – fotó: pixabay.com

Üzbegisztán: két hét alatt 40-60%-al emelkedtek az árak

Üzbegisztán a régió legnagyobb paradicsomexportőre. Az országban rekord magasságokban van a paradicsom nagykereskedelmi ára, jelenleg 61%-kal magasabb, mint a szomszédos Tádzsikisztánban, amely importőr.

Az elmúlt két hétben a piros kerek paradicsom átlagos nagykereskedelmi ára 40%-kal, a rózsaszín paradicsomé pedig közel 60%-kal emelkedett, amit sokan az üzbég paradicsom iránti aktív kereslettel magyaráznak.