Egyre inkább a beruházások finanszírozásában segíti a Takarékbank a gazdákat, hiszen a következő években az uniós támogatások változása hatással lesz az ágazat jövedelmezőségére, a gazdák beruházási kedvére – jelentette ki Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatója az AGROmashEXPO-n tartott sajtótájékoztatóján.

Hatékonyságban le vagyunk maradva a közép-kelet-európai országoktól.

Az agrárium mind hozamokban, mind vagyoni-jövedelemi, mind támogatási szempontból jó állapotban van - hangsúlyozta Hollósi Dávid. Hozzátette ugyanakkor, hogy a hatékonyságban jelentős lemaradásban vagyunk, még a közép-kelet-európai országoktól is.

„Az agrárium ugyanis az ágazatban megtermelődő források jelentős részét nem forgatja vissza termelő beruházásokba, inkább pénzügyi- vagy reáltőke-befektetésre használja (jellemzően megtakarítások és termőföld). Ennek következtében a termőföld vételi-bérleti árai is kezdenek eltávolodni a valóságtól”

– fogalmazott a szakember.

A Takarékbank Agrár Üzletágának vezetője úgy véli, a bankszektornak elsősorban a beruházások finanszírozásában kellene segítenie a gazdákat, hiszen ezen a téren - a pályázati pénzeken kívül - csak a hitelintézetekre számíthatnak. A mezőgazdaság jövedelme ugyan stabilan 650-700 milliárd forint, aggasztónak nevezte ugyanakkor, hogy ennek a jövedelemnek fele-kétharmada támogatásokból származik, márpedig a támogatás a következő pénzügyi ciklusban csökkenhet.

Véleménye szerint ez hatással lesz az ágazat jövedelmezőségére, a gazdák beruházási kedvére és a már felvett hitelek visszafizetésére is.

„Az unió megalakulásakor még 80 százalékos tortát képviselt az agrárium a közös büdzsében, 2021-től viszont már csak 28 százalékos részarányt tesz ki. Ha kevesebb a támogatás, akkor ez banki szempontból azt is jelenheti, hogy nőhet a hiteligény, de csak akkor, ha egyébként jól teljesít a gazdaság”

– figyelmeztetett.

A mezőgazdaság jövedelme stabilan 650-700 milliárd forint.

A következő évek feladatainak mindenképpen az állattenyésztési ágazatokat sújtó - most már rendszeresnek tekinthető - járványok kezelését, a változó klímaviszonyokhoz való alkalmazkodást és a jövő termelői generációjának megtalálását tartja. Sikernek könyvelné el a hatékonyság évi 5-10 százalékos javulását, amely eléréséhez sokat segíthetnek az ágazat szakirányításától jövő kezdeményezések, az osztatlan közös földek felszámolása, az öntözésfejlesztés és az adózás új alapokra helyezése.

Szabó Levente, vezérigazgató-helyettes, majd hozzátette, a Takarékbank érzi a felelősséget az ágazat fejlesztésében, ezért is döntött egyedülálló módon – a lakosságival és a vállalatival egyenrangú – önálló agrár üzletág létrehozásáról. Szabó Levente úgy véli, így tudnak hatékony és az ügyfelek számára is előnyös szolgáltatáscsomagot biztosítani.

A 7 agrárrégióban, 52 agrárcentrum kezdte meg működését 28 mobilbankárral. Már az első évben mintegy 1,5 millió kilométert tettek meg. A munka gyümölcse kezd beérni, hiszen ma már majdnem 1 millió hektár szántóhoz nyújtanak finanszírozást.

Elemzések szerint 10 év alatt háromszorosára növekedett a föld ára, a „terepen” szerzett tapasztalataik alapján így arra jutottak, hogy a termőföld még mindig jó üzletnek számít, de a gazdálkodóknak pénzügyi segítségre van szükségük. Éppen ezért kidolgozták a „Barázda” termőföldvásárlási hitelcsaládot, amelynél háromféle megoldás közül választhat az ügyfél. Az első konstrukción belül lehetőség nyílik a magánszemélyek közötti adásvétel keretében konkrét termőföld vásárlási ügylet finanszírozására, úgy, hogy bizonyos feltételek megléte esetén az ügyfél gyorsított eljárással jut hitelhez.

Közel 1 millió hektár szántóhoz nyújtanak finanszírozást.

Újításnak számít a földvásárlási hitelkeret, amelyet olyan termelőknek ajánlanak, akik rendszeres földvásárlók a piacon, szeretnének termőföldet vásárolni, de még nem tudják pontosan hol és mennyiért. Ez a konstrukció biztosítja, hogy az ügyfél a banki döntéssel a háta mögött bármikor ajánlatot tehessen az eladó földekre. A harmadik konstrukció a klasszikus egyedi földhitel, amikor a bank a teljes gazdálkodás vizsgálata után hitelezi meg a gazdálkodót egy konkrét termőföld vásárlási ügylet finanszírozására.

A Takarékbank célja, hogy a hazai gazdálkodói kör teljes szolgáltatást kapjon. A forgóeszköz-szükségletet az Agrár Széchenyi Kártya program, a normatív támogatások előfinanszírozása biztosítja, a beruházási oldalon a telephelyfejlesztés, géplízing és a termőföld-hitelezés a legfontosabb szolgáltatás. A pénzintézet szakértői úgy látják, gépekben, hardverekben erősen ellátott a magyar agrárium.

Az elmúlt 5-6 év elemzései arra mutattak rá, hogy a hazai éves átlagos gépberuházási színvonal már az éves amortizáció felett van. Ugyanakkor a mezőgazdaság egyéb területeire ez nem vonatkozik.

„A gépesítést tekintve az agrárium eljutott arra a színvonalra, hogy ma már maga a gép a legrugalmasabb erőforrás tényező. A 2018-as gépköltések fele már géphitelezésből és géplízingből zajlott, a géppiac már 170-180 milliárdos forgalmat bonyolít és vélhetően a jövőben is erős marad a kereslet a gépek iránt”

– hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

Egyedülálló ajánlattal várják az érdeklődőket AGROmashEXPO-n.

Bejelentette, hogy a Takarékbank Agrár Üzletága a Takarék Lízinggel közösen az idei AGROmashEXPO-n páratlan lehetőséget, 80 százalékos kamattámogatásos gépfinanszírozási konstrukciót nyújt a gazdálkodóknak. A február végéig érvényes egyedi kedvezményes konstrukcióval 0,34% éves fix forint alapú kamatszinten lehet megfinanszíroztatni a hatékony termeléshez szükséges gépet.