Ausztráliában a Cobbledick Produce SA vállalat tulajdonosa, egy hatodik generációs zöldségtermesztő farmer kidolgozta különböző zöldségfajok termésének természetes átszínezési lehetőségét, ami azt jelenti, hogy mesterséges színezés nélkül, pl. sárga vagy lila színű karfiolt lehet előállítani – írja a hortidaily.com.

Lila karfiol

Lila karfiol - fotó: pixabay.com

Az előállítók szerint az ilyen, természetesen színezett zöldségek iránt (pl. lila paradicsomra) – Ausztráliában és világszerte – igen magas kereslet mutatkozik, vagyis megéri belevágni az átszínezésbe, akárcsak a pagodakarifol vagy más néven romanesco brokkoli termesztésébe.

A Cobbledick reményei szerint az újítás az exportban is magas keresletre és jó nyereséget hozhat.

Egyelőre viszont még nem lehet pontosan tudni, hogy a fogyasztók a gyakorlatban mennyire „harapnak rá” az ilyen átszínezett zöldségekre, amihez jó alkalmat nyújthat a vendéglátó helyek újranyitása. Azt sem lehet biztosan tudni, hogy az átszínezés jelent-e ízmódosulást, illetve az ilyen zöldségeket a hagyományos színűekkel azonos módon lehet-e kezelni főzés során.