2020 után az agrártámogatások rendszere valószínűleg változni fog, így a versenyképesebb, hatékonyabb gazdálkodás még jobban előtérbe fog kerülni. Tehát a cél: versenyelőnyt kell szerezni. Erre az egyik legjobb megoldás a technológiai tudás fejlesztése. Arra van lehetőségünk, hogy a szürkeállományunkat gyarapítsuk, és a tudásunkat elkezdjük olyan irányba tereljük, hogy 2020 után akármi is történik, ne érjen minket nagy meglepetés.

A mezőgazdaság minden szereplője úgy látta, hogy lehetőséget, versenyelőnyt jelentene egy konferencia, ahol a legújabb technológiák kerülnének bemutatásra – így született meg a PREGA.  A konferencián kívül a technológiai tudás gyarapítását képzésekkel is elő kell segíteni. A hagyományos szaktanácsadás – elsősorban a talajtani szaktanácsadás – egyik pillanatról a másikra egy átalakulási nyomás alá került, azért mert helyspecifikus tanácsadást kell végezni a gazdálkodók számára.

Az oktatási intézmények és a kutatóintézetek számára kihívást jelent az új tananyag, illetve teljesen új a termelés elmélete. Új típusú képzésekről és új típusú kutatásokról is szó van. Az aktív gazdálkodók nem biztos, hogy vissza fognak ülni az egyetem padjaiba, vagy be fognak ülni bármiféle oktatásra, ami több éven keresztül fog tartani. Nekik egyáltalán nem olyan képzésre van szükségük, mint amilyen képzésre a hallgatóknak. Ez abból is látszik, hogy több gazdálkodó is megkereste Borsiczky Istvánt, hogy igény lenne 3-4 napos tanfolyamra, precíziós előadásokra.

A döntéshozó ettől több időre nem tudja magát kiszakítani az üzleti folyamatokból, így ez lehet a járható út számukra. A fiatal generáció azonban más, hiszen ő az egyetem padjában ül, azonban

nekik is be kellene venni a tananyagába a precíziós gazdálkodás elméleti alapjait.

precíziós

Borsiczky István szerint az aktív gazdálkodók részéről néhány napos képzésekre lenne igény.

Mi az, amiben egy egyetemről kikerült agrármérnök újat tudna mutatni egy tapasztalt szakembernek?

Az IT Legfőképpen a térinformatikai, hiszen ezen a területen újat lehet mondani a gazdálkodónak. Annak, aki 20-30 éve gazdálkodik, egy fiatal semmi újat nem fog tudni mondani. Viszont az agrárinformatikában van lehetőség, hiszen ebben a hallgatók megtanulnak digitálisan is hozamtérképet készíteni, a termelés szempontjából fontos adatokat  kiértékelni, illetve kijuttatási tervet készíteni.

Ezzel a szakértelemmel az első pillanattól kezdve egy pályakezdő is hasznára tudna válni a gazdálkodónak, így erre nagy hangsúlyt kellene fordítani az oktatásban.

A jövő mezőgazdaságában high-tech és robot által irányított gépek fognak dolgozni, ez mind beletartozik az IT-be.  Ugyanakkor a fiataloknak meg kell tanulniuk a szakmai alapjait is, hiszen a mezőgazdaságban felmerülő komplex problémákra csak ezek ismeretében lehet hatékony válaszokat adni.

Mivel nagy volt az érdeklődés a precíziós gazdálkodás oktatására, ezért tartották meg az első precíziós konferenciát. 2015-ben arról szólt a PREGA, hogy bemutatkoztak a cégek és alapvető műszaki megoldások. 2016-ban már voltak gyakorlati példák és új kutatási irányok jelentek meg. Emellett részt vettek az eseményen a döntéshozók, azaz a kormányzat szereplői, akik részvétele feltétlenül szükséges a precíziós gazdálkodás terjedéséhez, hiszen a precíziós gazdálkodás nemcsak a gazdák, de az ország érdeke is. Emellett döntéshozóknak is tudniuk kell, hogy milyen irányba halad az agrárium, és ezt megfelelő intézkedésekkel támogatni is kell.

Ma még szűk a precíziós gazdálkodást használó gazdaságok köre hazánkban, azonban ez a kör évről-évre szélesedik. 2017-ben tartották meg a PREGA SCIENCE eseményt, ahol precíziós gazdálkodással kapcsolatos tudományos dolgozatokat mutattak be a rendezők. Többféle területről (növénytermesztés, állattenyésztés, kertészet, agár IT) is voltak dolgozatok. Természetesen 2018-ban is lesz PREGA Science, hiszen a szervezők nem titkolt célja, hogy olyan sikeres legyen, hogy itt tartsák a 2018-19-es Európai PREGA Science konferenciát.

Miért van szükség a PREGA-ra és hol tart ma Magyarország precíziós gazdálkodás területén?

• A kelet-európai régióban élen járunk. 
• A közepes méretű mezőgazdasági üzemeink jövedelemtermelő képessége méretgazdaságossá teszi a precíziós gazdálkodást, ez sok nyugati országra sem jellemző. 
• Azonban az agrár közép- és felsőoktatásunk technikai színvonala fejlesztésre szorul.
• A Precíziós Gazdálkodók Egyesületének célja a precíziós gazdálkodás és a digitális mezőgazdaság megismertetése, elfogadtatása, alkalmazásának elterjesztése és a gyakorlati tapasztalatok, új ismeretek megosztása Magyarországon. 
• A precíziós gazdálkodás megismertetése a kezdőktől a haladókig.
• A digitális mezőgazdaság elfogadtatása, alkalmazásának elterjesztése a felnőttképzéstől a felsőfokú oktatásig.
• A gyakorlati tapasztalatok, új ismeretek megosztása Magyarországon.

Minden tapasztalt és pályakezdő gazdálkodót, hallgatót és minden precíziós gazdálkodás után érdeklődőt szeretettel várunk a 2018-as PREGA konferenciára!

Köteles Gábor

PREGA

 

Mentse el a naptárába Magyarország precíziós konferenciáját!
Időpont: 2018. február 21.
PREGA 2018 – Precíziós Gazdálkodás és Agrárinformatika Konferencia
Fókuszban: megoldások és megtérülés
Szekciók: szántóföld, kertészet, állattenyésztés, élelmiszeripar