A PREGA Konferencia és Kiállításon, Magyarország agrárdigitalizációs fórumán 2024-ben Okostechnológiák alkalmazását támogató és akadályozó tényezők a sertés- és baromfitartásban címmel dr. Tikász Ildikó Edit az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. igazgatói és tudományos tanácsadója tartott előadást.

Bemutatta a LivestockSense projektet, amely az állattenyésztés digitalizációjára fókuszált, azon belül is a precíziós (vagy „okos") technológiák, valamint eszközök gyors ütemű terjedését akadályozó tényezők feltárására. Az eredmények ismeretében javaslatokat fogalmaztak meg, hogyan lehetne a mostanitól szélesebb körűvé tenni ezek használatát a sertés- és baromfitartásban.

Hat országban folytatott fókuszcsoportos vizsgálatok eredményeit ismertetve elmondta, hogy a résztvevők többsége egyetértett abban, hogy például az okostechnológiák a beltéri környezet és klíma folyamatos monitorozása miatt kedvező hatással bírnak az állatjólétre. Emellett az előnyök sorában gyakori említést kaptak az olyan tényezők, mint a korai riasztás, a precízebb takarmányozás, a káros környezeti hatások és a költségek csökkenése, valamint a jövedelmezőség javulása is.

A résztvevők a technológiák terjedésének főbb akadályaként a bizonytalan költség-haszon ráta és a technológiák magas költsége mellet megnevezték azt is, hogy a sertés- és baromfitelepek infrastruktúrája (beleértve az internethez való hozzáférést) gyakran nem alkalmas az új technológiák befogadására. Az akadályok között megjelent még a tanulás és a változás iránti igény, valamint a rendszerbe vetett bizalom hiánya is.

Dr. Tikász Ildikó Edit előadásának végén összefoglalta, hogy melyek azok a tényezők, amelyek az okostechnológiák terjedését ösztönözhetné.

Még több interjút, videót, előadást itt találsz a PREGA 2024 konferenciáról.

Indexkép: Shutterstock