Február 7-én nyolcadik alkalommal nyitotta meg kapuit Budapesten a PREGA Konferencia és Kiállítás, Magyarország precíziós gazdálkodással és agrárdigitalizációval foglalkozó szakmai fóruma. A kétnapos rendezvény több mint 800 résztvevője 12 szekcióban és 3 workshopon mintegy 100 előadóval találkozhatott, miközben az előadások szüneteiben 46 kiállítási standon ismerhette meg az agrárium digitális átállásához kapcsolódó legújabb fejlesztéseket, megoldásokat.

Az idei évben minden eddiginél több nagygazdálkodó jött el:

  • Összesen 72 olyan vendég vett részt a PREGA-n, aki 1000 hektárnál nagyobb területen gazdálkodik.
  • 167 résztvevő művel 500-1000 hektár közötti nagyságú területet.
  • 175 résztvevő gazdálkodik 100 hektár és 500 hektár közötti területen.

prega

Dr. Milics Gábor, dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, dr. Feldman Zsolt, Bolyki Bence és Umenhoffer Péter a PREGA 2023. február 7-én – Fotó: Agroinform

Az agrárium kihívásait csak a technológiai megújulás képes kezelni – sajtóközlemény

Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a megerősödő kihívások – például a sokkal hektikusabbá váló piacok, a szigorodó uniós zöld előírások és az ellátási láncok akadozása – a gazdálkodókat szükségszerűen a technológiai megújulás felé tereli.

Hatalmas változás jön az agrártámogatásokhoz kapcsolódó ellenőrzésekben – megjelenik a Sentinel-műholdak alkalmazása

Ez a technológia lehetőségeket is teremt, hiszen a műholdfelvételek alapján a kifizető ügynökség amennyiben szükséges, jelzést tud küldeni a gazdálkodó felé több típusú igénylési hibáról, amelynek köszönhetően az egységes kérelmét szankciómentesen javíthatja. Interjú dr. Feldman Zsolttal.

A helyspecifikus gazdálkodásban eleinte hinni kell, de végül bebizonyosodik, hogy megéri

Pintér Zsolt, az Axiál Kft. ügyvezetője szerint az agrárdigitalizáció térnyerésének egy legfőbb akadálya a gazdák körében az, hogy évek múltán nyer értelmet minden, és ezt nem könnyű kivárni.

Pintér Zsolt

Pintér Zsolt, az Axiál Kft. ügyvezetője részt a PREGA első napján szervezett panelbeszélgetésben. Az Axiál Kft. a PREGA főtámogatója – Fotó: Agroinform

Brutális, hogy mennyivel nagyobb lesz a termés, ha leszámolunk a taposási kárral

A PREGA Konferencia keretein belül személyesen is láthattuk Budapesten Kit P. Franklin előadását az Egyesült Királyságból, aki a Hands Free Farming vezető kutatója és a koncepció egyik úttörője. Kit létrehozott egy kísérleti gazdaságot, ahol kisméretű erőgépekkel, teljesen automatizált módon végzik a termelést anélkül, hogy az ember akár egy kapavágást is tenne a szántóföldön.

Milyen feltételeknek kell megfelelni ma Magyarországon a drónos permetezéshez?

Engedélyezési rendszer, jogszabályok, képzés, gazdasági haszon és környezetbarát felhasználási mód. Minderről beszéltek a szakemberek a drónok használata kapcsán a PREGA Konferencián. Összefoglaló a drónos szekcióról.

Nem ördöngösség az agrárdigitalizáció, de egy valamit nem lehet megúszni

Fontos, hogy arra fordítsunk nagyobb energiát, amit valóban befolyásolni tudunk, fejleszteni kell a humán állománystruktúrát. Interjú Zahorán Zalánnal, a KITE Zrt. vezérigazgató-helyettesével.

Zahorán Zalán

Zahorán Zalán, a KITE Zrt. vezérigazgató-helyettese a PREGA-n. A KITE Zrt. a PREGA kiemelt szakmai támogatója – Fotó: Agroinform

Mire jó egyáltalán a széntanúsítvány?

A széntanúsítvány a jövőben akár alkalmas lehet arra, hogy bizonyítsa a gazda, elég fenntarthatóan gazdálkodik. Interjú Koszty Viktorral, az Agreena Aps kiemelt ügyfélkapcsolati magyarországi referensével a PREGA-n beszélgettünk a széntanúsítási programról.

Kiemelkedő kukoricatermés – nyertes gazdák árulták el, mi kellett a sikerhez

A PREGA Konferencia és Kiállítás első napján ünnepélyes keretek között átadták XIV. Kukorica Termésverseny díjait.

Gazdainterjú Baranyából: nem kérdés, hogy differenciáltan vetünk-e

Szabó Árpád a legfiatalabb tagja egy Baranya megyei, háromgenerációs családi gazdaságnak, 720 hektáron gazdálkodnak. A fiatal gazdálkodóval a PREGA-n beszélgettünk precíziós gazdálkodásról, kijuttatási és hozamtérképekről, regeneratív mezőgazdaságról, precíziós pályázatról.

Gazdainterjú: óriási kihívás lesz a 12 százaléknál meredekebb területeken megfelelni az előírásoknak

Sok gazdálkodót foglalkoztat az, hogy az új támogatási rendszerrel élesedő előírásoknak pontosan hogyan lehet majd megfelelni. Rengeteg kérdés merül fel például az HMKÁ 5-ös előírással kapcsolatban, amely a 12%-nál meredekebb lejtésű területeken való növénytermesztés korlátozásaira vonatkozik. Szűcs Andrással, a Belvárdgyulai Zrt. főagronómusával a gyakorlati megoldásról beszélgettünk. 

Az agrártudásra akkor is szükség lesz, amikor sok más szakmának már a nevére sem emlékszünk

Umenhoffer Péterrel, az AXIÁL Kft. marketingvezetőjével arról beszélgettünk a PREGA Konferencián, hogy miért érdemes agráregyetemre menni, és mi köze van a szuperhősöknek a mezőgazdasághoz.

Nem kizárólag az a siker kulcsa, hogy jól alakul-e a felvásárlási ár

Fábián András, a Pécsváradi Agrover Kft. ügyvezetője szerint a lényeg az, hogy a lehető legkorszerűbb technológiával alacsonyan kell tartani az önköltséget minden ágazatban.

Az összefoglalót további PREGA-tartalmakkal frissítjük.

Az előző PREGA összefoglalója: rengeteg videó és részletes összefoglaló a 2022-es PREGA-ról