Az összefoglaló az Agrárközgazdasági Intézet jelentése alapján készült.

Szójabab

Az USA agrárminisztériumának novemberi projekciója szerint a globális szójababtermés a 2022/2023. gazdasági évben az előző szezonhoz képest 10 százalékkal nagyobb, 390,5 millió tonna lehet.

A Tallage szerint az Európai Unió nagy termelő tagországaiban a csapadékhiány és a nyári meleg miatt  kivétel nélkül romlott a termésátlag, így az egy évvel korábbihoz képest 10 százalékkal kevesebb, 2,4 millió tonna szójabab kerülhet a tárolókba az idén.

szója

A globális szójababtermés a 2022/2023. gazdasági évben az előző szezonhoz képest 10 százalékkal nagyobb, 390,5 millió tonna lehet – fotó: pixabay.com

Az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint Magyarországon 127 ezer tonna szójababot takarítottak be 2022-ben. Az AKI PÁIR adatai szerint a szójabab termelői ára 224,8 ezer forint/tonna volt november harmadik hetében, az egy évvel korábbit 9 százalékkal múlta felül.

repce

A balti országokban várhatóan csökken a repce vetésterülete, míg a nyugat-európai tagországokban emelkedik – fotó: pixabay.com

Repcemag

Az USDA novemberi előrevetítése alapján a 2022/2023. gazdasági évben a repcemag és a canola globális termelése 15 százalékkal múlhatja felül az egy évvel korábbit, 84,8 millió tonna lehet. Ez a volumen 4 millió tonnával haladhatja meg a 80,8 millió tonnára jelzett felhasználást (sajtolás és egyéb célú), így a zárókészlet 64 százalékkal 7,2 millió tonnára nőhet a szezon végére.

A Tallage szerint  a közép-európai tagországokban az őszi időjárás kedvezett a repce növekedésének. A balti országokban várhatóan csökken a repce vetésterülete, míg a nyugat-európai tagországokban emelkedik. Összességében csaknem 6 millió hektárról takaríthatnak be repcemagot az Európai Unióban 2023-ban. Ez a terület az egy évvel korábbit 2,4, az elmúlt 5 év átlagát 7,5 százalékkal haladhatja meg.

Magyarországon az AM november 8-i tájékoztatása szerint 181 ezer hektáron vetettek repcemagot a gazdák. Az AKI PÁIR adatai szerint a repcemag áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 267,9 ezer forint/tonna volt november harmadik hetében, az egy évvel korábbit 27 százalékkal múlta felül.

napraforgó

Napraforgómagnál a nyári meleg, száraz időjárás kedvezőtlenül befolyásolta a hozamokon kívül a minőséget is, az olajtartalom (különösen a dél-európai tagországokban) alacsony – fotó: pixabay.com

Napraforgómag

Az USDA adatai szerint 51,3 millió tonna (–10,5 százalék) napraforgómagot takaríthatnak be a világon a 2022/2023. gazdasági évben.

A Tallage szerint az Európai Unióban a napraforgómag kibocsátása 9,2 millió tonna lehet, ami a 2021. évinél 11 százalékkal alacsonyabb. A nyári meleg, száraz időjárás kedvezőtlenül befolyásolta a hozamokon kívül a minőséget is, az olajtartalom (különösen a dél-európai tagországokban) alacsony.

Magyarországon az AM november eleji tájékoztatása szerint 1,1 millió tonna napraforgómag termett az idén.

Az AKI PÁIR adatai szerint a magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) 269,8 ezer (+22 százalék), a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 241,3 ezer forint/tonnáért (+19 százalék) vásárolták a feldolgozók és a kereskedők november harmadik hetében.

Az ipari napraforgómag (magas olajsavas napraforgómaggal együtt) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára átlagosan 245,8 ezer forint/tonna (+18 százalék) volt. A Budapesti Értéktőzsdén a nagy olajtartalmú napraforgómag decemberi és 2023. márciusi jegyzése változatlanul 257 ezer és 267 ezer forint/tonna volt november 14. és 25. között.