A könyv bemutatóját a szerzők november 30-án tartják a Hold utcai Piacon (Budapest, Hold u. 13,1054).

10 órától 11-ig tart a sajtótájékoztató, majd Segal Viktor és Sándor Tamás dedikálják a könyvet, miközben a könyvben szereplő sajtokból és ételekből kóstoltatás kezdődik, sőt vásárolni is lehet ezekből a premium termékekből.

A könyv alkotói – Segal Viktor gasztronómiai tanácsadó és Sándor Tamás bükki sajtmester és az ő barátaik, kollégáik – igyekeztek olyan átfogó képet bemutatni, amiből megismerhetjük a hazai sajtokat, sajtmanufaktúrákat. A séfek, pékek, szakácsok segítségével összeállított, csaknem hetven recept pedig ötleteket adhat újabb sajtos finomságok megalkotásához. A kötet célja, hogy lépjünk túl a rántott trappistán, és lássuk meg, hogy milyen sok színű is a magyar sajtkultúra és ismerjük fel, hogy a jó magyar sajtokból, bármilyen alkalomra készíthetünk ételeket.

És ha már sajt, akkor nem maradhat el a szokásos sajt-bor párosítás sem, amit e könyv oldalain Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus prezentál. De a kötet segít felfedezni egy új világot is, a kézműves magyar söröket. A sör-sajt párosítást Knap Gábor tollából olvashatja a nagyérdemű.

sajt

Vásárolni is lehet majd ezekből a prémium termékekből

Mit érdemes tudni a könyvről elöljáróban?

"Egy könyv nem csak sajtimádóknak, ami több, mit receptek gyűjteménye. Bemutatjuk a hazai sajtokat, sajtosokat, azt a sokszor kalandos utat, ahogy ők a sajtkészítésig eljutottak. Kecske, juh, bivaly és tehéntejből is készítünk ételeket. A legelőtől egészen az asztalig nyomon kísérhetjük a tejtermékeket, felhasználjuk, a vajat, savót, írót, tejfölt de azért a hangsúly a sajton van.

Az egri Margaréta Sajtműhely vezetőjének egyik szenvedélye, hogy minden nap dolgozik az öreg MTZ traktorával egy kicsit – fotó: Margaréta Sajtműhely

A legjobb magyar sajtokból a legjobb magyar séfek, pékmesterek, cukrászok készítettek sajtfogásokat, a legegyszerűbb mindennapi ételektől egészen a fine dining szintig. Emellett hasznos ismeretekkel szolgálunk magukról a tejtermékekről, különös tekintettel olyan kissé elfeledett hagyományos magyar tejtermékekre, mint az orda vagy a zsendice. Ha ez nem lenne elég nem csak a sajtok világában segítünk eligazodni, de igyekszünk a sajtok borral, illetve sörrel történő párosításához ötleteket adni.

A rendezvényen természetesen kóstolni is lehet

Több mint 300 oldal, közel 70 recept került ebbe a kiadványba. Eddig ehhez hasonlókönyv nem is született az elmúlt 40 évben, így külön öröm volt számunkra, hogy minden résztvevője első megkeresésünkre örömmel igen mondott felkérésünknek."

A bemutató programja:

Halkó Gabriella, a Ridikül Magazin kiadó vezetője a könyv ötletéről beszél

Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár – Agrárminisztérium – méltatja a megjelent sajtosok munkáját

Vida József a Takarékbank elnök-vezérigazgatója beszél arról, miért fontos a Takarék Csoportnak a vidéki kistermelők mellé állni

Sándor Tamás sajtmester bemutatja, a magyar sajtkészítés helyzetét

Segal Viktor gasztronómiai tanácsadó szót ejt a jó alapanyagról, és arról, hogy a magyar sajtok közt már szép számmal vannak olyanok, amelyek jónak mondhatók

Mészáros Gabriella és Knap Gábor a bor-sajt és a sör-sajt párosításokat méltatja néhány szóban (a többit egyéni interjúban)

Kóstoló és interjú készítési lehetőség a megjelent sajtosokkal, séfekkel, pékekkel lehetséges.

Sajtóregisztráció szükséges: zsendice@zsendice.hu vagy titkarsag@ridikulmagazin.hu címen.