A szeptemberi meleg, valamint az éjszakai lehűlés sokat segített abban, hogy a nagydobosi sütőtök idén remek minőségű legyen. Több gazdálkodó elmondta, hogy csodálatos év áll mögöttük, sosem volt még ilyen jó termés, ami döntő szempont, hiszen ennél a fajtánál nem a mennyiség a fontos, hanem a minőség.

80 százalékos arány

Egy átlagos évben az összes termés ötven százalékánál már minőségi tökről beszélhetünk, 2023-ban ez az arány nyolcvan százalékra emelkedett. A minőségről az édessége tanúskodik, de ez csak az egyik, ami miatt ez a fajta minden évben vonzó alternatívának számít. Másik fontos tulajdonsága a kevés víztartalma, amihez megfelelő talajra, elegendő tápanyagra, valamint válogatásra van szükség - írja a novenyvedoszer.hu.

Ezt a tököt kizárólag a megfelelő eszközökkel és tisztítva árusítják. A nagydobosi sütőtök egyik legismertebb termesztője Filep László igyekszik menteni a kiváló genetikai értékekkel rendelkező fajtát. Ehhez Nyírparasznyán gazdákat von be a termesztése, ahol a helyi polgármesterrel logisztikai központot alakítottak ki, ami ebben az szezonban már a feldolgozás és az értékesítés helyszínévé is vált.

"Más közösségeket is érdemes bevonni a termeltetésbe"

- hangoztatta Filep László, aki hozzátette, hogy itt is jelentkezik az utódlás kérdése. Két lehetséges két utat tart valószínűnek, az egyik, hogy minden felszámolódik, a másik pedig, hogy szélesebb alapokra helyeznek mindent. Természetesen az utóbbit választották, így könnyebben ki tudják szolgálni a folyamatosan bővülő minőségi piacot.

Gazdálkodók bevonása

"Nyírparasznya önkormányzata amolyan bázisa lenne a sütőtök feldolgozásának és értékesítésének, a környező gazdák közül egyelőre csak néhányat sikerült bevonni. Az integráció húsz hektáros, amelyben 12 gazdálkodó vesz részt, a tervek között minél több nyírparasznyai és nagydobosi gazda legyen bevonva a programba"

- összegezte Filep László.

A nagydobosi sütőtök a legrégebbi magyar fajta, amely igen hosszú tenyészidejű és középerős indával rendelkezik. Sok esetben hatalmasra megnőhet, nem véletlen, hogy remek talajtakaró és gyomelnyomó növény.

A kanadai sütőtök mellett a nagydobosi fajta fogy a legjobban idehaza - fotó: pexels.com

Nagy túlélő, hiszen homokos és kevés vízzel teli talajon is remekül nevelhető. Nagyra és édesre viszont csak szerves trágya használatával tud megnőni. A tápanyag kapcsán nagy szüksége van a káliumra, ennek köszönheti a magas cukortartalmát. Éppen ezért érdemes afermentált bio trágyát tenni alá, hiszen ez emelt káliumtartalommal rendelkezik.

Egy jó termés 6-10 kilogrammos is lehet és akkor a legfinomabb, ha már megcsípte az első dér. A legjobb pedig, hogy egészen tavaszig könnyedén tárolható, hiszen ellenáll a tárolási betegségeknek, rothadásra szinte egyáltalán nem hajlamos.