Az MTI-hez eljuttatott közleményében a csongrádi, a mátészalkai, a bajai, a csornai, a szécsényi, a budafoki, a törökszentmiklósi, a székesfehérvári, a tokaji és a győri agrárszakképző iskolákat nevesítik, amelyek 2016-2017-ben nem biztosították a közpénzfelhasználás szabályozottságát, illetve nem gazdálkodtak felelősen a közpénzekkel.

A jelentésekben az ÁSZ összesen 95 javaslatot tett a kijavítások érdekében, melyre az iskolák igazgatóinak 30 napjuk van intézkedési tervet készíteni. Az ÁSZ korábban már 22 agrárszakképző ellenőrzését fejezte be.

szakképzés

Az Agrárminisztérium már felszólította az intézményeket a szabálytalanságok felszámolására - fotó: Pixabay

A múlt heti sajtótájékoztatón ismertették, hogy hasonló hiányosságokat állapítottak meg, ezért egy intézménynél kezdeményezték az államháztartásból származó támogatás folyósításának felfüggesztését, és másik kettőnél  is kilátásba helyezték a költségvetési támogatás felfüggesztésének kezdeményezését.

A megállapításra válaszolva az Agrárminisztérium (AM) a múlt pénteki közleményében jelentette be, hogy  mint az intézmények fenntartója felszólította az iskolákat a szabálytalanságok azonnali felszámolására.

Ezzel egy időben megkezdte az intézményrendszer teljes átalakítását, miután elkészült az agrárszakképzési stratégia. A kialakítandó agrárszakképzési centrum a törvényes, átlátható működés érdekében egységesen felügyeli majd a gazdálkodást.

Az ÁSZ előző ellenőrzéséről az Agroinform.hu oldalán bővebben olvashatnak.