Dátum: 2014. július 26-án 9.00 óra
Helyszín: Bakonyszentlászló, 0158/44. hrsz. külterület


A program elsődlegesen szakmai konzultáció, másodlagosan napjaink időjárási anomáliáinak köszönhető új kihívásokhoz való alkalmazkodásról szóló programsorozat első ismertető eleme.

A rendezvény egyik nem titkolt célja, hogy bemutassa a meghívott látogatóknak, hogy a számunkra már elhivatott módon alkalmazott egymenetes, azaz csökkentett menetszámmal művelt talajoknak miben nyilvánul meg az adott környezeti változások mellett - ma már vitathatatlan tényként kezelt (!) - a helyzeti előnye a termelés során. Talán kevesen tudják, hogy ezt az egymenetes, csökkentett menetszámú művelési mód az Amerikai Egyesült Államokban és Svédországban őshonos.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért favorizáljuk mi - és egyre többen, sokan mások is - az egyébként földrajzilag oly távol álló említett országok termelési rendszerét? Alapvető tény, hogy éghajlatunk egyre szélsőségesebbé válik és gyakran olyan klimatikus tényezők okozta nehézségekkel kell szembenéznünk, melyek a már fent említett országokban is gyakran előfordulnak. Emellett feladatunk, hogy a rövid időszakban lehulló esőkkel, azaz a vízzel jól gazdálkodjunk a sikeres termelés elérése érdekében. Az utóbbi években egyre több alkalommal beköszöntött a légköri aszály által okozott rendkívüli szárazság, amely esetében kizárólag a jó vízgazdálkodású, beérett talajokon tudjuk a célkitűzésként meghatározott termésmennyiséget sikeresen megtermelni gazdaságunkban. Ezen kihívásokhoz bizony meg kell változtatni szemléletünket és be kell látnunk, hogy az olykor költséges termesztési technológiákat - lásd a meliorációs ösztönzéseket, és öntözéses technológiák támogatását - kénytelenek vagyunk alkalmazni. Ez kétségtelenül meghozza a pillanatnyi hasznát, de csak ideig-óráig tartható fent, miután az intenzív öntözéses technológia elszegényíti a talaj mikro- és makroelem készleteit, erősen elsavanyítja a talajt. Akkor mi a jó megoldás?
Váltani szükséges, hiszen nem engedhetjük meg magunknak, hogy az időszakos belvizek és a szárazság által okozott gazdasági károkat másra hárítsuk át, ezzel kaotikussá téve a piaci viszonyokat. A fellépő piaci hiány, vagy éppen a túlkínálat kiszámíthatatlanná teszi gazdaságunk jövedelmezőségét.

Magunknak kell orvosolnunk a kiküszöbölhető tényezőket. Itt jön be a képbe az egymenetes mélyműveléses technológiák alkalmazása, amellyel az időszakos szélsőségek által előidézett stresszfaktorok csökkenhetnek a növénytermesztésben.
A megfelelő szakmai ismeretek esetében nem kell bemutatnom, hogy a mélyművelt területek milyen módon birkóznak meg a hirtelen jött csapadékok eltárolásával, vagy éppen csapadékhiányos időszakban az adott talajművelési számok növelésével bekövetkező kiszáradás milyen módon jelentkezik, s annak milyen hatása van a termelt gazdasági növényeinkre.

Ezt elkerülendő, szakmai célkitűzésünk keretein belül nagy szerepet kap szántóföldi bemutatónk, hiszen a problémák megoldásához nélkülözhetetlen a szakmai konzultáció, valamint az adott technológiák ismertetése, munka közbeni bemutatása. Szerencsére ehhez vannak elhivatott partnereink, akik a céljaink megvalósításához bemutatják az általuk forgalmazott gépeik közül a célcsoportba tartozó munkagépeiket, részletezve a gépek célirányos fejlesztéseit, speciális tulajdonságait.



A csoportban elhivatott partnerként jelenik meg a közismert Horsch munkagépcsaládjával a Horsch Maschinen Gmbh. németországi társaság, az Agro-Alfa Kft. által képviselt Vogel-Noot és Lemken társaságok, valamint a Sato-Gép Kft. által képviselt Mandam gépek, de bemutatása kerülnek egyéb gépforgalmazók és gépek is.
Ezen sorozathoz tartozik a társaságunk által gyártott Agrofun gépcsalád jelenlegi két munkagépe, az Agrofun Mulch Tillage nehéz kultivátor, valamint a Big Tillage mélylazító gép.

A fent említett gépekről egységesen elmondható, hogy használatukkal a talajok alkalmassabbá válnak a nedvesség befogadásra és megőrzésére. Nem hanyagolható el az energiatakarékossági szempont sem, amely az egyre dráguló fosszilis kőolaj-származékok minél kisebb mennyiségű felhasználását is nagyon fontos tényezőként kezeli.

Tudjuk, hogy feltétlenül szükséges, hogy a gépek egyedi képességeit Ön, és más gazdálkodók is fel tudják mérni, ezért is ismertetjük a gépeket munka közben egy olyan területen, ahol minden talajtípus megtalálható a nehéz agyag talajtól a homokos vályog talajon keresztül egészen az erodálódott kavicsos talajig, sőt, még a lazább homoktalaj is fellelhető a területen.
Rendezvényünk színhelye a csodálatos környezetben elhelyezkedő Magas-Bakony lábánál található, Bakonyszentlászló település külterületén a 0158/44. helyrajzi számon (GPS 47°23'02.81"É, 17°49'28.75"K).

A rendezvény során szeretnénk megvendégelni Önt egy finom ebéddel (amely során két menü közül is választhat), de lesz a rendezvényre kitelepült vendéglátó egység, büfé is.
A rendezvényünk végén a megterhelő szakmai konzultáció levezetésére egy kis élő zenei előadással kívánunk kedveskedni minden vendégünknek.

Ha család egyéb tagjait nem kötik le a szakmai tartalommal tarkított programok, a terület számukra is gazdag program-lehetőségeket kínál az olyan helyi látványosságokkal, mint például az Ördög-árok és a benne csorgó Cuhai-Bakony ér, a Zsivány barlang, a Kőpince forrás, a Vinye-i fogadó. Az összes programlehetőség a helyszín kb. 1,5 km -es körzetében található!

Reméljük Önt is vendégeink közt láthatjuk viszont a rendezvényünkön!

Saller-Molnár János József
megbízott rendezvényfelelős
Agrofun Kft.