SAJTÓANYAG

a Tavaszi Borfesztivál elé

Tavasz van

Találkozóra hívjuk 2006. április 15–17. között a budapestieket és a főváros külföldi vendégeit a főváros szívébe, a Városháza parkba, ahol első alkalommal ad randevút a bor, a különleges ételeknek, és a színvonalas zenének. Néhány éve még nem gondoltuk volna, hogy a város legfiatalabb parkjában helyszínen borfesztivállal köszönthetjük a tavaszt.

És néhány éve nem gondoltuk volna azt sem, hogy a gasztronómiai élvezetek újra elnyerik méltó helyüket életünkben. Ma már tudjuk, hogy a magyar borászok tudása, a magyar táj, a páratlan hazai klíma, és hagyományaink már hosszú évek óta magukban hordják annak lehetőségét, hogy a hazánkban előállított borok ne csak ünnepeinket, hanem mindennapjainkat is megszépítsék. Ma már azt is tudjuk, hogy dinamikusan nő a borkedvelők száma, sőt a borokhoz érteni is illik, ezért a Tavaszi Borfesztivál egyaránt szeretné kielégíteni a borkedvelők és a bor iránt érdeklődők igényeit.

A szüret rég elmúlt, a tél hosszú volt. Régóta várjuk a sétát a szabadban, az új borok ízeit. Régóta várunk egy ilyen kötetlen találkozóra a város közepén. Fesztiválunk helyszínét, időpontját, és stílusát tekintve ennek a várakozásnak kíván megfelelni, színesítve ezáltal Budapest kulturális, idegenforgalmi programjait. Szeretnénk, hogy ha a környékbeli szállodákban megszálló vendégek is megismerkednének hazánk minőségi boraival, és hírét vinnék a világban, hogy a magyar borászati kultúra újra éled. Bízunk abban, hogy a fővárosi borfogyasztók elkötelezettségét is erősíthetjük azzal, hogy lehetőséget teremtünk kisebb, ugyanakkor színvonalasan vezetett pincészetek borainak megismerésére. Meggyőződésünk, hogy minden ember egyedi, különleges csodája a teremtésnek, ezért minél színesebb a borkínálat, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy ember, bor, alkalom és hangulat egymásra talál borfesztiválunkon.

Kapcsolódások

A Tavaszi Borfesztivál egyik első programja a Magyar Turizmus Rt. idei esztendőre meghirdetett 2006. a Bor és Gasztronómia Éve sorozatnak és szervesen kapcsolódik a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz is. Helyét és támogatottságát tekintve elmondhatjuk, hogy a Főváros Önkormányzatának rendezvénye. A borfesztivál szervezője a Budapesti Agrárkamara, fővédnöke, pedig Dr. Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója.

A Város Bora

A fesztivált megelőzően válogatott zsűri – írók, zenészek, újságírók és színészek – kóstolják végig a versenyre nevezett borokat. A verseny a Város Bora címének elnyeréséért folyik fehér-, vörös- és desszertbor kategóriában. A nyertes borászok oklevelet kapnak és jogosítványt arra, hogy boruk viselje e címet.

Ízek világa

A fesztiválra látogatók a borok mellett különleges, a borfogyasztáshoz illő, ízekkel is megismerkedhetnek. Hazai és külföldi sajtok mellett, pikáns sonkákkal, szalámikkal, mesterszakácsok által készített pástétomokkal is találkozhatunk. Az édességet kedvelők csokoládé különlegességeket, réteseket, süteményeket kóstolhatnak.

Kultúra

A rendezvény ideje alatt minden nap 16:30 és 22:00 óra között egyedi zenei élményben lehet részünk. A fellépő művészek óránkét váltják egymást. Hallgathatunk reneszánsz dallamokat, jazzt, fúvós és világzenét is. A fellépő zenekarok listáját és előadásaik időpontját mellékeljük.

Miénk itt a tér

A Városháza park a város legifjabb közterülete: mindannyiunké. A Tavaszi Borfesztivál és annak programjai ingyenesek, szabadon látogathatók, belépődíjat nem kell fizetni. Célunk ezzel az, hogy a város szívében hagyományt teremtő módon Húsvétkor egy igazi, jó hangulatú, társasági-közösségi eseményt hívjuk életre. Megtehetjük ezt, hiszen rendezvényünket Budapest Főváros Közgyűlésének Kereskedelmi és Turisztikai Bizottsága, illetve a Magyar Turizmus Rt. nem csupán erkölcsileg, hanem anyagilag is támogatja.

Összefoglaló: Miért most? Miért itt? Miért így?

- A Húsvét, a feltámadás mellett a természet újjászületésének ünnepe is. A borok fogyasztása Húsvétkor ősidők óta hagyomány.

- Fesztiválunk tavasszal hiányt pótol, hiszen a magyar boroknak Budapesten ilyen időpontban eddig szerény lehetőségük volt a nagy nyilvánosság előtti bemutatkozásra.

- Ismereteink szerint Budapestre Húsvétkor számtalan külföldi vendég látogat. Idegenforgalmi szempontból a környékbeli szállodák telítettek.

- A Városháza park közelebbi és tágabb környezetében olyan európai hírű szállodák találhatók, mint a Le Meridien, Kempinski, Four Seasons, Inter-Continental, Astoria, azaz a helyszín idegenforgalmi érintettsége kifejezetten erősnek mondható.

- A Városháza park Budapest szívében van, Budapest legifjabb rendezvény helyszíne, fontos közlekedési csomópont mentén fekszik, találkozási pont.

- Rendezvényünkön a különleges borok, a különleges ízek és a különleges zenei előadások találkoznak az ilyen ínyencségek iránt érdeklődő hazai és külföldi látogatókkal. Ez méltán szolgálja a kultúrált borfogyasztás népszerűsítését, Budapest és a magyar gasztronómiai kultúra hírnevének öregbítését.

- A Tavaszi Borfesztivál és programjai annyiban mindenképpen eltérnek más hasonló rendezvényektől, hogy újdonság, hogy azokat más fesztiváloktól eltérően ellenszolgáltatás nélkül bárki felkeresheti.

- A Tavaszi Borfesztivál hasonlóan a Városháza parkhoz, egy új színfolt a város életében, azért hogy hagyománnyá válhasson, bírja Budapest Főváros Önkormányzata Városképvédelmi Bizottságának támogatását, aki már 2007-re is engedélyezte a fesztivál megrendezését.

Jogosan kívánjuk tehát, hogy fesztiválunk minden résztvevője ne csak 2006 tavaszán érezze jól magát, hanem az elkövetkezendő években is töltsön el néhány kellemes órát a város szívében, a Városháza parkban, a Tavaszi Borfesztiválon.

Budapest, 2006. április 07.

További információ:

info@tavasziborfesztival.hu