Az üzletvitel folytonossága, valamint az ellátási lánc biztonsága és fenntarthatósága érdekében döntött a francia tulajdonú Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. magyarországi tevékenységének átszervezéséről, így a vállalat veszprémi üzemének további fejlesztéséről és a zalaegerszegi egység bezárásáról – közölte a társaság az MTI-vel.

Bezár az egykori Pannontej sajtgyár.

A francia tulajdonos szerint évek óta veszteségesen termelt a zalaegerszegi sajtgyár (a kép illusztráció) – fotó: MTI

Kajdon Attila, a társaság vezérigazgatója a közleményben úgy fogalmazott: a zalaegerszegi gyártás megszűnése egy hosszú folyamat vége, amelynek során minden lehetőséget megvizsgáltak azért, hogy tovább növelhessék a hatékonyságot. Az elmúlt években jelentősen megváltoztak a piaci körülmények, az ementáli típusú sajtok iránti kereslet drasztikusan lecsökkent, így a zalaegerszegi termelés tartósan veszteségessé vált.

A gyár jelenleg túlméretezett energetikai rendszerrel üzemel, ráadásul az elavult gyártási technológia és géppark fejlesztéséhez, modernizálásához irreális nagyságú befektetésre lenne szükség. Az érintett munkavállalók támogatása érdekében az önkormányzattal és a munkaügyi központtal is felvették a kapcsolatot – jelezte a vezérigazgató.

A zalai megyeszékhelyen 83 fős létszámot érintő döntés kapcsán hangsúlyozták, a vállalat legfontosabb célja, hogy az üzem bezárásával érintett munkavállalókat átsegítse ezen a nehéz időszakon. A kollektív szerződésben foglaltak a magyar szabályozásoknál kedvezőbb feltételeket biztosítanak arra, hogy az átszervezés negatív szociális hatásait csökkenthessék, de a munkahelykeresésben és a korai nyugdíjazás lehetőségében szintén segítséget nyújtanak.