A hatóság először vizsgálatot folytat, ha pedig bebizonyosodik a tiltott hulladékégetés vétsége, akkor akár 300 ezer forintos büntetést is kaphatunk - írta meg a HAON.

A téli fűtés kérdése

A téli időszakban rengeteg olyan háztartás van, ahol fejtörést okoz a fűtés kérdése, valamint az ezzel járó költségek kezelése. Mindegy, hogy mivel fűtünk, havi szinten jelentős összeget jelent a család számára a lakás melegen tartása.

Mivel manapság a korszerűsítés és az egyéb beruházások költségei nagyon magasak, így a legtöbben azzal fűtenek, ami van. Néhány esetben ez a tiltott fűtőanyagok égetésével jár.

Mit szabad és mit nem?

Rengeteg olyan kémény van, amely csak úgy ontja magából a textil, a műanyag, a kezelt fa, vagy egyéb más hulladék égetéséből származó méreganyagokat. A HAON megkeresésére a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal tisztázta a dolgokat:

"a háztartásokban keletkező hulladékok közül kizárólag a papírt és a veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fát lehet tüzelőanyagként felhasználni. Vegyes tüzelésű kazán esetében a papírhulladék és a kezeletlen fa mellett természetesen fűthetünk akár szénnel vagy brikettel, de még pellettel és faforgáccsal is."


Kifejtették azt is, hogy mik azok az anyagok, amiket mindenképpen el kell kerülni:

"olyan tiltott anyagok, mint például a műanyag flakonok, a ruhaneműk, a hungarocell, vagy bármely módon kezelt (tipikusan festett, mázolt) faanyagok, például a bútorlapok, vagy bontott építési anyagok (például ajtó- és ablakkeretek) égetése is tilos."

A háztartási hulladékok fűtőértéke szinte a nullával egyenlő

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és persze más szervek is folyamatosan figyelmeztetik a lakosságot, hogy a háztartási hulladékok fűtőértéke nulla, cserébe viszont rengeteg méreganyag jut a levegőbe, nem beszélve arról, hogy a kéményt is eltömítheti. Ennek hatására a kémény könnyen kigyullad, így ha a mérgezés még nem okozott problémát, a tűz majd fog.

Tartózkodjunk minden festett, lakkozott, régi bútordarab égetésétől, ezek rengeteg lakástüzet okoztak már korábban. A fojtogató és folyamatosan terjedő füst ráadásul az egész utca és település életét megnehezítheti.

Tegyünk bejelentést!

Aki szabálytalan hulladékégetést észlel a környezetében, akkor ő illetékes járási hivatalnál tehet bejelentést, ahol mindent kivizsgálnak. Fontos tudni, hogy a bejelentő személyes adatait a járási hivatal védett adatként kezeli, tehát azok kizárólag a bejelentés alapján induló hatósági eljárásban az illetékes szervnek adhatóak át. A szakemberek helyszíni ellenőrzést tartanak, ha pedig bebizonyosodik a szabálysértés, akkor az ügyben azonnal eljárást indítanak.

A legjobb választás a száraz és minőségi tűzifa, ami hosszú ideig melegen tartja a lakást - fotó: pexels.com

Amennyiben a tiltott tüzelőanyag égetése még csak első alkalommal történik meg, akkor általában csak figyelmeztetik a lakókat. Ismételten megvalósult jogsértés esetén a pénzbírság összege 75 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedhet.

A bírság meghatározása során figyelembe veszik kötelezettségszegés súlyosságát, annak időtartamát, az ismétlődését, valamint a mulasztás minden körülményét.

A fő ok a kiszolgáltatottság

Sokan nem azért égetnek tiltott hulladékot, mert ne lennének tájékoztatva. Az ok sokkal inkább az elesettség és a kiszolgáltatottság, hiszen sokszor nincs más megoldás. Az anyagok azonban rájuk is veszélyt jelentenek, főleg a gyerekekre és az idősekre.