1. Miről ismerhető fel a tisztességes erdőgazdálkodó vagy fakereskedő?

A Nébih ellenőrzései és próbavásárlásai, valamint a vásárlói visszajelzések alapján, a következők ismeretében könnyen felismerhetik a fatermék hirdetéseket böngészők a tisztességes erdőgazdálkodót vagy fakereskedőt:

  • Ha egy szabálykövető kereskedő fatermék (erdei faválaszték; egyéb faáru; fabrikett) hirdetést ad fel, abban a hatósági azonosítószámot (ez az ún. EUTR technikai azonosítószám vagy erdei faválaszték esetében az erdőgazdálkodói kód) is feltünteti. A hatósági nyilvántartásokban ez alapján válik azonosíthatóvá.
  • Amikor az eladó kiszállítja az erdei faválasztékot (hengeres vagy hasított faanyagot; tűzifát; faaprítékot), minden esetben át kell adnia a vásárló részére egy FA-AA betűkóddal és hétjegyű egyedi sorszámmal ellátott (pl. FA-AA 3324532), szállítójegyet, amin az adott erdei faválaszték vásárlásának és kiszállításának összes lényeges adata szerepel. Ezek közül a legfontosabbak:

» az eladó, a szállító és a vevő adatai, így neve, címe, 
» a teherautó rendszáma, 
» a tűzifa fafaja, mennyisége, 
» a szállítás időpontja, melyet év, hónap, nap, óra és perc pontossággal kell feltüntetni,
» valamint annak megnevezése, hogy honnan származik a fa.

Többféle szállítójegy van forgalomban, közülük a leggyakoribb típusú szállítójegyet – és rajta az előbb felsorolt adatok helyét – mutatjuk be az alábbi képen.

  • Fontos tudni, hogy erdei faválaszték szállításakor a szállítólevél, nyugta, számla, átvételi elismervény vagy más megnevezésű dokumentumok nem helyettesítik a szállítójegyet!
  • A jogkövető kereskedő a lerakodás előtt lehetőséget biztosít a vevő részére, hogy meggyőződjön róla, valóban a megrendelt erdei faválaszték mennyiséget kapja-e meg. Ha mázsára történt az erdei faválaszték megrendelés, akkor a mérés adatait is feltünteti a szállítójegyen (a méréshez használt, hitelesített mérleg hitelesítési jelének feltüntetésével), vagy úgynevezett mérlegjegyet ad. Ha köbméterre vagy kalodában történt az erdei faválaszték megrendelés, akkor kérésre megengedi, hogy a vevő maga is megmérje a lerakodás előtt a teherautón lévő fát.
  • Lerakodás után érdemes meggyőződni arról, hogy a teherautó platóján, a lerakott erdei faválaszték (jellemzően tűzifa) alatt nem volt-e valami előre nem látott nagyobb tárgy (traktorgumi, raklap, ládák stb.), amelyet beleszámítottak az erdei faválaszték térfogatába. Tisztességes kereskedőnél ilyen nem fordulhat elő.

2. Mit tehetünk annak érdekében, hogy már a megrendeléskor minél nagyobb arányban ki tudjuk szűrni a csalókat?

Vásárlóként már a megrendeléskor tudatosítsa a hirdetőkben, hogy Önnel nem lesz könnyű dolguk, ha meg akarják téveszteni, mert tudja, milyen adatokat kell rögzíteni és probléma esetén továbbítani a Nébih felé! Ha a lentebb javasolt kérdéseket felteszi, és rögzíti az arra adott válaszokat, a csalók többsége remélhetőleg megfutamodik.

Amennyiben internetes hirdetés alapján rendel, és Ön nem használ gyakran számítógépet, kérje meg ehhez értő rokonait vagy ismerőseit, szomszédjait, hogy segítsenek Önnek a rendelésnél!Amikor felhívja a hirdetőt, jelezze neki, hogy a megtévesztések elkerülése érdekében elsőként néhány kérdést szeretne feltenni, hogy tisztázza, kinek a hirdetését olvasta! Jelezze azt is, hogy a kapott válaszokat rögzíti!

A javasolt kérdések:

  • Bejelentkezett Ön a Nébih hatósági nyilvántartásába faanyag kereskedőként vagy erdőgazdálkodóként? Ha igen, milyen azonosító számot kapott, és ennek megfelelően, mi az erdőgazdálkodói kódja vagy EUTR technikai azonosítószáma?

Írja fel a számot az alábbiak valamelyikéhez!

Erdőgazdálkodói kód:


EUTR technikai azonosítószám:

AA

vagy

AB
  • Nem bánja, ha megrendelés előtt ellenőrzöm a megadott azonosítót a Nébih honlapján?

A hirdetésben szereplő vagy a telefonon megadott EUTR technikai azonosítószám valódisága ellenőrizhető a Nébih honlapján. (Az erdőgazdálkodói kód ellenőrzésére ezen a felületen nincs lehetőség, az illetékes kormányhivatal erdészeti hatóságánál lehet érdeklődni.)

  • Ha esetlegesen reklamációm lenne a fatermékkel kapcsolatban, kit keressek, milyen címen, telefonszámon?

Név, cím:.........................................................................................................................................

Telefonszám:..................................................................................................................................

  • Az erdei faválaszték (hengeres vagy hasított faanyag; tűzifát; faapríték) szállítmány mellé ugye hoznak szállítójegyet, amin rajta van az Önök neve és címe, a tűzifa fafaja, mennyisége, az autó rendszáma, amivel hozzák a fát, a sofőr neve és címe, továbbá az a hely, ahonnan a fát hozzák? Kérem, hogy amikor elindulnak hozzám a fával, telefonon hívjanak fel és adják meg a teherautó rendszámát, mert csak az azzal érkező szállítmányt fogadom!

A teherautó és a pótkocsi rendszáma:


Ha ezekre a kérdésekre nem hajlandóak válaszolni, esetleg nemleges választ adnak, akkor attól a kereskedőtől kockázatos erdei faválasztékot vásárolni.

Ha úgy érzi, hogy megtévesztés áldozata lett, és az eladó az Ön kifogásaira nem adott megfelelő magyarázatot, nem biztosította a kért bizonylatokat, illetve az eladó az egyeztetéstől elzárkózik, őrizze meg az eladótól kapott minden bizonylatot, jegyezze fel a vásárlással kapcsolatos összes információt és ÍRJA MEG panaszát a Nébih-nek: eutr@nebih.gov.hu

Javasolt értesíteni a fogyasztóvédelmi hatóságot is!

Minél több információval tud szolgálni a jogsértő cselekményekről, annál nagyobb valószínűséggel tudja a Nébih az Ön és más vevők érdekében visszaszorítani az erdei faválasztékkal kapcsolatos csalásokat.

3. Hasznos linkek

A Nébih honlapján a vásárlóknak, fogyasztóknak szóló tematikus felületek érhetők el. A megadott hivatkozáson a Nébih szakemberei összefoglalták a tűzifavásárláshoz elengedhetetlen jótanácsokat.

Elérhető továbbá a tűzifa vásárláskor az eladó részéről átadandó ún. tűzifavásárlói tájékoztató is. A Nébih által végzett ellenőrzések során feltárt jogszerűtlen hirdetések adatai, különösen az azokhoz tartozó telefonszámok is folyamatosan böngészhetőek ide kattintva. Az EUTR technikai azonosító szám lekérdezésére is lehetősége van ITT az oldal látogatójának. A FELIR azonosítóhoz kell beírni az ellenőrizni kívánt EUTR azonosító számot.

A megadott hivatkozáson keresztül elérhető a nemrég indult „Tűzifát okosan” hirdetés kereső platform is.

A Nébih honlapján az EUTR tevékenységet végzők is számos – a jogszerű működésükhöz elengedhetetlen – szakmai információt, aktuális híreket érhetnek el.

Indexkép: MTI/H. Szabó Sándor