A három nagyobb olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a baloldali Demokrata Párt (PD) és az Élő Olaszország (IV) megegyezett az illegális bevándorlók ideiglenes tartózkodási engedélyéről a mezőgazdasági munkások pótlása érdekében – írja a Portfolio.hu.

Közel félmillió bevándorló kaphat így tartózkodási engedélyt – fotó: Pixabay

A lap tájékoztatása szerint az intézkedés az országból hiányzó több százezer külföldi idénymunkás pótlására és a termés megmentésére szolgál. Az olasz kormány reményei szerint az intézkedéssel felszínre kerülnek a mostanáig láthatatlan munkavállalók, plusz bevételhez jutnak a nyugdíjintézetek, és ellenőrizhetőbbé válik a bevándorlók egészségügyi helyzete is a járvány idején.

A tartózkodási engedélyt azok a 2020. március 8-án Olaszország területén tartózkodó bevándorlók kaphatják meg, akiknek tartózkodási engedélye tavaly ősszel járt le, de addig a mezőgazdaságban dolgoztak vagy házi munkát végeztek. A tartózkodási engedélyt a munkavállaló és a munkaadó egyaránt kérelmezheti.

Olasz sajtóértesülések szerint legalább fél millió bevándorló kaphat így tartózkodási engedélyt, akikből 200 ezren mezőgazdasági munkások.