A KSH adatai szerint az egy főre eső tojásfogyasztás évről évre folyamatosan csökken, a legutóbbi felmérés 215 db tojást jelez egy fő éves fogyasztásának. A nagyüzemi tojástermelés évente most mintegy 800-900 millió darab, ebből mintegy 40-45 millió az export – közölte Molnár Györgyi, a Baromfi Terméktanács (BTT) mezőgazdasági titkára. A háztájiban előállított tojás mennyisége mintegy 700 millió darab. Az idei első félév termelése 442 705 ezer darab tojás volt, ami 11%-kal magasabb, mint tavaly.

A hazai tojásfogyasztás 25-28%-a import
Sok függ attól, hogy milyen az Unióban a telepítési kedv, mennyire jellemezi az uniós piacot a túltermelés. Ez esetben az Unió tagállamaiban megjelenő felesleg azonnal megjelenik a magyar piacon is, mégpedig jellemzően dömpingáron, mely nemcsak az itthoni árakat töri le, hanem képes kiszorítani a magyar terméket a hazai piacról, de a következő év telepítési kedvére is erősen kihat. A kötelező technológiaváltás – 2012. második fele – óta gyakorlatilag túltermelés van az Unióban.

tojás

A nagy mennyiségben hazánkba érkező, áfacsalással behozott tojás erősen lenyomja a termelői árat, a fogyasztói árak azonban ettől függetlenül nem csökkennek – mondta a Magyar Időknek Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) elnöke. Éppen ezért a Tojásszövetség továbbra is szeretné elérni, hogy a tojás bekerüljön azon élelmiszerek körébe, melyek általános forgalmi adóját 5 százalékra fogják csökkenteni a jelenlegi 27 helyett, amivel a termelő és a fogyasztó is jól járna.

Mennyibe kerül?
Az Európai Bizottság adatai alapján a Közösségben az étkezési tojás átlagára 132,4 euró/100 kilogramm volt 2015 augusztusában, ami 8,3%-os emelkedést jelentett egy év alatt. Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagoló-helyi értékesítési ára 22,53 forint/db volt 2015 augusztusában, ami 7,2%-kal haladta meg a 2014. augusztusi átlagárat.

Kitekintés a nagyvilág tojás-kuriózumai felé "Minden napra egy tojás" címmel ITT OLVASHATÓ!

A kereskedelemben megjelenő étkezési tojásokat tömeg alapján kell osztályozni
• XL – nagyon nagy: legalább 73 g
• L – nagy: legalább 63 g, de kevesebb mint 73 g
• M – közepes: legalább 53 g, de kevesebb mint 63 g
• S – kicsi: legfeljebb 53 g

A tojás azonosítása
Az uniós csatlakozással az Európai Uniós előírásoknak megfelelően a kereskedelemben csak jelölt tojást lehet forgalmazni. A tojás felületén található jelölés a következő információkat mutatja:
Az első számjel a tartástechnológiára utal:
• 0 – biotartás
• 1 – szabadtartás kifutós rendszerrel
• 2 – mélyalmos és egyéb istállós tartási mód kifutó nélkül
• 3 – ketreces tartás
A betűjelzés a származási országot jelöli (HU-Magyarország). Ezután a termelő azonosítására szolgáló számsor következik, ahol a megye, a telephely is beazonosítható.

tojás

fotók: Shutterstock

A tojás egészségesebb és biztonságosabb lett

Az Egyesült Királyság Élelmiszerkutató Intézete egy tanulmányt adott ki, mely szerint a tojás ma egészségesebb és biztonságosabb; több tápanyagot tartalmaz, mint 30 évvel ezelőtt. Ennek oka a madarak jobb takarmányozása. Az intézet kutatói úgy vélik, hogy a tojás egészségesebb manapság, mert az újabb takarmányok segítik a tyúkot abban, hogy több D-vitamint, illetve más tápanyagot tudjanak felvenni. A 80-as évek óta a tyúkok búzából, kukoricából, növényi olajokból és nagy fehérjetartalmú komponensekből álló tápot kapnak. A tudósok azt találták, hogy egy közepes méretű tojás közel 25%-kal kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint a 80-as években tartalmazott.