Lassan bekövetkezik, amit már néhány hónapja pedzegetnek: bizonyos élelmiszer-alapanyagokból akkora a hiány, hogy a gyártóknak nem lesz más választásuk, változtatniuk kell a receptúrájukon - írja a penzcentrum.hu
A napraforgóolajat helyettesíteni kell – fotó: pixabay.com
Kevés az alapanyag
Az ukrán háborús helyzetre hivatkozva elsőként a Szegedi Paprika Zrt. jegyeztette be a Nébih oldalán fellelhető Élelmiszer-összetevő helyettesítőben több termékét is. A vállalat az alapanyaghiány miatt receptváltoztatásra kényszerül, így a napraforgóolajat sertészsírra cserélik.
Egyelőre 21 terméket érint ez változtatás, például olyan ételeket, mint a konzerves babfőzelék lecsókolbásszal, a lencsefőzelék kolbásszal, a töltött káposzta vagy a húsgombóc paradicsomos mártásban. A vállalat közlése szerint ezekben az élelmiszerekben a napraforgó étolaj helyettesítését a jelenlegi ukrán háborús helyzet miatt kialakult alapanyag-beszerzési problémák tették szükségessé.
A receptúrák változtatásának igénye más gyártóknál is felmerülhet
Ha a háború elhúzódik, akkor tömegesen jelenhetnek meg olyan gyártók, akik kénytelenek lesznek ideiglenesen vagy akár tartósan is változtatniuk a receptjeiken, és a napraforgóolaj helyett valami más alternatívát találni.
Az alapanyagok kiváltásáról szóló egyeztetések folyamatosak, hiszen annak érdekébrn, hogy emberi fogyasztásra alkalmas, biztonságos élelmiszer kerüljön le a gyártósorokról a minőséget ugyanúgy tartani kell.