Akik a mezőgazdasággal szoros kapcsolatban állnak, azoknak talán nem kell bemutatni az 1951-ben, Hollandiában alapított KRAMP vállalkozást, ami napjainkra az egyik legjelentősebb mezőgazdasági gépalkatrészeket és kiegészítő termékeket forgalmazó kereskedelmi hálózattá nőtte ki magát Európában.

A legújabb kiskereskedelmi franchise üzletük megnyitóján Váradi Zoltán, a KRAMP hazai kereskedelmi és cégvezetője köszöntötte a Szegedről és a környékből érkező gazdákat, termelőket, hobbikertészeket, az üzletbe betérő lakosságot.

Megtudhattuk, hogy az eddig kizárólag csak webshopon keresztül a kereskedők felé folytatott mezőgazdasági gépalkatrészek és kiegészítő termékek értékesítésével forgalmazó holland cég célkitűzésében egy erősödő franchise alapon működő kiskereskedelmi jelenlét kialakítása is szerepel. Ennek fényében nyitották meg a második boltjukat a magyar piacon, melyet a terv szerint még számos további üzlet kialakítása fog követni.

KRAMP

A második KRAMP üzlet átadása, a képen: Berkó Zoltán (Farmer-Világ Kft.), Váradi Zoltán (KRAMP Hungary Kft.), Christian Weiss (KRAMP, régióért felelős értékesítési igazgató)

Az innovatív szemléletű KRAMP számára az ügyfél az első. A vállalat jelenleg több mint 40.000 üzleti partnerrel rendelkezik Európa-szerte. Az üzleti partnereken keresztül a figyelem minden esetben a gazdálkodóra, mint végfelhasználóra irányul. Hitvallásuk szerint az ügyfél igényeit maximálisan ki kell szolgálni, így válik visszatérő vásárlóvá. Ez a törekvés úgy valósulhat meg, hogy

olyan alapértékekre helyezik a hangsúlyt, mint a minőség, a széles termékválaszték, a gyors kiszállítás és az innovatív megoldások.

Ismerjük meg a KRAMP kiskereskedelmi üzleti stratégiáját

Az üzleti koncepció Lengyelországban indult el, és a megvalósításra is ott került sor első ízben, ma már 165 bolt található a lengyel piacon.

Az üzletek kialakítása azonos formai jegyek alapján történik: 250, 350 vagy 450 négyzetméteres alapterületen. Ez annyit jelent, hogy ha a vásárló betér egy KRAMP shop-ba, ugyanaz a kép és termékpaletta fogadja. Mivel minden vásárlói igényt szeretnének kiszolgálni, ezért az átláthatóság kiemelt fontosságú, a vásárlói tér 3 jól elkülönülő részre oszlik. Egyik oldalon az úgynevezett professzionális zóna, másik oldalon az univerzális termékek köre várja a vásárlókat, illetve középen kapnak helyet a szezonális és promóciós termékek.

A 250 m2-es üzletekben átlagosan 4.000-es árucikk-készlet áll rendelkezésre, de emellett több mint 500.000-es termékkínálatból választhat a vásárló, amit rendelés után akár másnap reggelre leszállítanak az üzletbe.

KRAMP

Az üzletben minden megtalálható, ami a gazdálkodáshoz vagy a kertészkedéshez kell

Milyen termékek érhetőek el a KRAMP-nál?

A cég a mezőgazdasági gépalkatrészek mellett az állattartás, kertészet, munkaruházat, valamint kommunális szektor számára is kínál árucikkeket, továbbá hajtástechnika, sőt játékok is helyet kapnak a kínálatban. Tulajdonképpen minden egy helyen fellelhető, amire egy gazdaságnak szüksége lehet. Ezzel azonban még nem merült ki a termékek köre, hiszen a háztartások, hobbikertészek számára számos univerzális áru áll rendelkezésre. A neves nagy márkák mellett saját márkák is elérhetőek, mint  a KRAMP, Gopart és Farma.

A sokszínűség jegyében

A vállalat igazi újítónak számít. A nevükhöz fűződik az iparágon belül az első  nagykereskedelmi webshop bevezetése, amelyhez olyan kiváló logisztikai háttér párosul, amivel a legtöbb termék másnapi szállítással elérhetővé válik.

A cég erősségeként kell megemlíteni a vevőorientált hozzáállást.

A vállalat számára a környezettudatos gondolkodás nagyon fontos, amiért ő maga is sokat tesz. A holland központ zéró emissziós kibocsátással üzemel, hogy az ökológiai lábnyom minél kisebb legyen.

KRAMP

A boltban és a webshopban is hatalmas a választék, a rendeléseket akár egy nap alatt leszállítják

A szegedi üzlet a második magyar franchise boltjuk

Berkó Zoltánnal, a szegedi üzlet vezetőjével az ünnepélyes megnyitón beszélgettünk. Az újonnan nyitott bolt mögött álló tulajdonosi kör már régóta rendelkezik agrár érdekeltséggel, és hosszú ideje ismeri a KRAMP termékeket és üzletpolitikájukat.

Az üzlet helyének megválasztásakor a KRAMP koncepcióját követték, így az autópályáról és a városból is jól megközelíthető körzetben, a Fonógyári úton, jó pakolási lehetőséggel valósulhatott meg a shop kialakítása, mely a Farmer-Világ nevet kapta.

KRAMP

A szegedi Kramp üzlet jól megközelíthető helyen található

Mivel Szeged a hármas határ mellett található, viszonylag széles vonzáskörzettel rendelkezik, de a városnak önmagában is jelentős a lakossága, így arra számítanak, hogy nagy tömeget tudnak megcélozni. A környéken a zöldségtermesztés nagyon erős, de a gyümölcstermesztés és a szántóföldi növénytermesztés szintén hangsúlyos méretekben van jelen. Bíznak abban, ha valaki betér az üzletbe, az megtalálja a keresett terméket, hiszen a KRAMP portfóliója hatalmas, 4.000-es árukészlet mellett további 500.000-es termékcikkből választhatnak akár 1 napos szállítással.

A termékkínálat egyaránt szól a kis-, közép és nagygazdaságokhoz, csakúgy mint a hétvégi házas hobbikertészekhez, háztartásokhoz.

Christian Weiss
KRAMP régióért felelős értékesítési igazgató

KRAMP

"Hollandiában 1951-ben alakult egyszemélyes üzlet a fejlődésnek köszönhetően Európában az egyik legnagyobb mezőgazdasági gépalkatrészeket és kiegészítő termékeket kínáló céggé fejlődött. A mezőgazdaságot meghatározó fontos piaci szereplőjévé kívánunk válni, akik mindig a gazdák igényeit szolgálják ki termékeikkel a kiskereskedőkön keresztül.

Fontos a partnerekkel történő jó üzleti kapcsolat kiépítése és fenntartása.

Magyarországon kicsit több mint 8 éves a jelenlétünk, és a fejlődés nagyon előremutató. A tavalyi évben indult el hazánkban a KRAMP franchise bolthálózat kiépítése, melynek első üzletét Kecskeméten adtuk át." – mondta el.

Christian Weiss örömét fejezte ki a 2. shop megnyitásán, amelyet még több hasonló üzlet átadása fog követni.

Vásárlók mondták:

vásárló

Justin Ferenc munkavédelemmel foglalkozik, és kis volumenben gazdálkodik; szőlő, gyümölcsöse és veteményese van. A környékről érkezett, hogy megtekintse az üzletet.

„A belső sokkal többet sejtet. Tágas, szellős, jól átlátható, minden termék könnyen megtalálható. Tetszik, hogy gondoltak a gyerekekre, valódi profi játékokat lehet itt beszerezni”– mint említi. Elmondta, nagy számú professzionális terméket talált, de figyelmét az aggregátor és rotátor keltette fel. Rotátora már van, elégedettséggel használja. Talán következő lépés az aggregátor beszerzése lesz.

Szerző: Hornyák Ildikó