A Gödöllői Tangazdaság Zrt. Kartal és Hatvan térségében, integrációval együtt több mint 4.500 hektáros birtoktesten folytat növénytermesztést, amelyből 323 hektár gyümölcsös művelési ágba sorolt. A Tangazdasághoz tartozik az észak-kelet magyarországi régió egyik legfontosabb kalászos vetőmagüzeme, amely a vetőmagfeldolgozáson túl ömlesztett és készárúraktárakkal is rendelkezik, valamint saját laboratóriumot üzemeltet.

aratás

A Tangazdasághoz tartozik a régió egyik legfontosabb kalászos vetőmagüzeme – fotó: Pixabay

A gyümölcsösültetvények mellett helyezkedik el a korszerű, egyidejűleg több mint 600 tonna gyümölcsöt befogadni képes hűtőház, ahol a friss gyümölcs feldolgozásához szükséges infrastruktúra elő van készítve. Az ország legnagyobb, tradicionális érlelési és párlási technológiával is működő pálinkafőző üzemében készítik a pálinkát. Korszerű tejelő tehenészetet is működtetnek, amelynek kapacitása jelenleg 750 tehén és szaporulata.

gyümölcs

Itt található az ország egyik legnagyobb, tradicionális érlelési és párlási technológiával működő pálinkafőző üzeme – fotó: Pixabay

A Talentis Agro Zrt. egy 100%-ig magyar tulajdonú mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatcsoport, ahol szántóföldi növénytermesztéssel és állattartással foglalkoznak. Az állattartás igényein túl a növénytermesztés kapacitásainak jelentős része a vetőmagtermesztés, illetve az élelmiszeripari feldolgozás körében hasznosul.

Állattenyésztési divízió a tejelőszarvasmarha-ágazat, amelynek 6.000 tehénre alapozott állománya kiváló genetikai és termelési képességekkel bír, és a sertésüzletág, ahol a fehérsertés és mangalicatelepek közel 53.000 sertés befogadására alkalmasak. A divízió alappillére a tojótyúktartás és árutojás-termelés is.

A jelenleg 38.000 hektáron gazdálkodó Talentis Agro Holding ezzel a bővüléssel is üzletágainak egy éve bejelentett stratégiai fejlesztését kívánja tovább erősíteni.