A szélsőségesebb időjárás miatt évről évre egyre erősebb a lokális, helyi károk intenzitása, és a hosszabb távú statisztikát nézve a mezőgazdasági fagykárok közel harmada télen fordul elő. A Generali Biztosító adatai alapján tavaly a fagy az őszi káposztarepcét, az őszi mákot, és egyes őszi kalászos fajtákat sújtotta leginkább, de összességében az elmúlt néhány évben a társasághoz több mint 380 kárbejelentés érkezett téli fagykár miatt, a keletkezett károk becsült értéke pedig elérte a 60 millió forintot. A biztosító adatai szerint a tavalyi évben Szolnok és Békés megyét sújtotta leginkább a fagy.

fagykár

A szélsőségesebb időjárás miatt évről évre egyre erősebb káresetek fordulnak elő.

Mínusz 15 fokos hidegnek kell beállnia ahhoz, hogy téli fagy káreseményről beszélhessünk, és emellett a fagynak olyan tőszámcsökkenést kell eredményeznie, ami szükségessé teszi tavasszal a terület újrahasznosítását. Ez azt jelenti, hogy átlagosan az adott táblában nagyjából minden második tőnek ki kell pusztulnia” – magyarázza Bordás Imre, a Generali Biztosító mezőgazdasági biztosítási csoportvezetője.

Fontos tudni, hogy akár csak egy pár napig tartó dermesztő hideg (téli -15 °C) is károsíthatja a növények szöveteit, de ennél is nagyobb bajokat okozatnak a korai fagyok késő ősszel, ekkor ugyanis a növények még nem készültek fel a télre.

biztosítás

A tervek szerint a biztosítás mellé műholdas riasztás is választható 2020-ban, amely segítségével a gazdák megakadályozhatják a további károkat.

„A fagybiztosítást leginkább csomagban érdemes kérni, mert minimálissá tehető az erre fordított összeg. A díjtámogatott A csomag kötése esetén például összesen kilenc kockázat – így például aszály, jég, tavaszi fagy, tűz és viharverés – mellett a téli fagy ellen is biztosítva leszünk” – hívja fel a figyelmet Bordás Imre, a Generali Biztosító mezőgazdasági biztosítási csoportvezetője.

Kockázat
Biztosítási típus
Kiegészítő
opcionálisan választható
A B C
Jég
Aszály
Tavaszi Fagy
Téli Fagy
opcionálisan választható
opcionálisan
választható
opcionálisan
választható
Felhőszakadás
Vihar és homokverés
Mezőgazdasági árvíz
Tűz
Őszi fagy

Annak érdekében, hogy a gazdák továbbcsökkenthessék káraikat a Generali Biztosító jelenleg egy új, a piacon egyedülálló szolgáltatás bevezetésén dolgozik: "Terveink szerint – a 2020-as évben a Georisk adataira alapozva egy műholdas riasztás csomagot adunk a biztosítás mellé. Ez azt jelenti, hogy ha a rendszer bármilyen visszaesést észlel a növények vegetációs időszakában, akkor figyelmeztető üzenetet küld majd a gazdáknak, így meg tudják vizsgálni, hogy mi okozhatja azt, elkerülve vagy csökkentve ezzel a további károkat” – teszi hozzá Bordás Imre.