Miközben az európai uniós gazdák az elszálló költségek miatt kénytelenek csökkenteni a tojástermelést, a háború sújtotta Ukrajnából özönlik a tojás az unióba - írja a Magyar Nemzet

tojás

Az uniós piacon rendkívül magasra nőttek az árak – fotó: canva.com

Az importnak köszönhetően tojáshiánytól nem kell tartani

A háború ellenére az elmúlt hónapokban jócskán megindult az ukrán tojásexport. Az év első felében 1,7 százalékkal több importtojás érkezett a közös piacra, mint egy évvel korábban az Európai Bizottság adatai szerint. A behozatal jelentős része éppen Ukrajnából érkezett, pedig a geopolitikai helyzete alapján nem számítottunk arra, hogy az uniós tojásimport több mint a felét, egészen pontosan 54,7 százalékát az ukrán termelők biztosítják majd.

Az uniós piacon a rendkívül magasra nőtt árakat azonban még ez sem tudta letörni, a brüsszeli statisztikák alapján szep­tember elején az étkezési tojás csomagolóhelyi ára elérte a 173 eurót – száz kilogrammra vetítve –, ami a múlt év azonos időszakában tapasztalt szintet 37,3 százalékkal haladja meg.

Magyarországon is drágul a tojás

A drágulás idehaza is tapasztalható, a ketreces tartásból származó étkezési tojás csomagolóhelyi ára szep­tember első hetében megközelítette a darabonkénti 38 forintos szintet, az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint. Ez egy évvel korábban még 38 százalékkal olcsóbb volt.

tojás

Elkerülhetetlen az áremelés, ráadásul számos termelőben felvetődött a kérdés, hogy egyáltalán ilyen körülmények között megéri-e folytatni a tevékenységet – fotó: canva.com

A mélyalmos étkezési tojásért a csomagolóhelyek még ennél is magasabb összeget fizettek, a darabonkénti ár a 41,6 forintos szintet is meghaladta, így a drágulás ebben a kategóriában volt a legdrá­maibb - csaknem 43 százalékkal kértek többet a termelők.

A magasabb ár viszont nem gazdagítja a gazdálkodókat, hiszen az elmúlt időszakban a termelési költségek jelentős mértékben megemelkedtek. Az aszályos időszak miatt magasabb takarmányárakkal szembesültekaz állattartók, miközben a működési költségeiket megemelte az energiaárak emelkedése is.

Elkerülhetetlen az áremelés, ráadásul számos termelőben felvetődött a kérdés, hogy egyáltalán ilyen körülmények között megéri-e folytatni a tevékenységet. Ez természetesen hatással van a kínálatra is,  könnyen a tojástermelés visszaeséséhez vezet. A szakemberek szerint az importtojással ki lehet elégítenia keresletet, az árak azonban valószínűleg továbbra is magas szinten maradnak.