Az ukrán cég a legutóbb mintegy 100 millió eurós hitel formájában kapott támogatást azzal hálálja meg, hogy az importszabályozó intézkedéseket évek óta trükkökkel kerüli meg, és ezzel piaci részesedését fokozatosan kiterjeszti – írja a topagrar.com német hírportál.

Az Österreichische Kurier című napilap ezt a magatartást, illetve politikát az EU által szubvencionált „húsbotrány”-nak nevezi. Az EU a kedvezményekért cserébe bizonyos állatjóléti szabályok betartását kérte Ukrajnától, amit az utóbbi – a Kurier jelentése szerint – nem teljesít.

csirkemell

Az EU a kedvezményekért cserébe bizonyos állatjóléti szabályok betartását kérte Ukrajnától, amit az utóbbi nem teljesít – fotó: Pixabay

A trükk lényege abban áll, hogy az ukrán szállító egy csontot hagy a mennyiségi behozatali korlátozás alá eső csirkemellben, így az darabolt csirkehúsként korlátlanul beléphet a tagországokba. Ezt követően a csontot szlovák és holland cégek bérmunkában eltávolítják, ennek következtében az áru az EU-ban csirkemellként értékesíthető, sőt harmadik országokba (pl. Dél-Afrikába) EU-termékként szállítható, ami korlátozza az igazi EU-s csirkemellexport lehetőségeit annál is inkább, mivel alacsonyabb áron jut el az importőrhöz.