Magyarországon közvetett hatásai lehetnek inkább a konfliktusnak: az elszállt terményárak a tavaszi vetési terveket is átírhatják. Az állattartók helyzete tovább romolhat, ha tartósan magas világpiaci árakat eredményez az orosz agresszió, írja az Index.

Folyamatos mozgásban a terményárak

A gabonafélék tőzsdei árának elszabadulása komoly gondot okozhat a mezőgazdaságban, elsősorban az állattenyésztésben. A tőzsdei árakat pedig többek között a harcok miatti szállítási gondok tartják mozgásban, már az ukrán határok menti „hadgyakorlatok" is komolyan befolyásolták a világpiaci árakat.

Európában kenyérgabona-hiányra nagy valószínűséggel nem kell számítani, az ukrán és orosz export nagy része ugyanis nem ide érkezik, hanem a Közel-Keletre és a Észak-Afrikába.

A gabonaexport megakadásának következményeiről korábban ebben a cikkünkben írtunk.

Az állattenyésztést további mélységekbe taszíthatja a válság

Amennyiben tényleg leállnak a gabonaszállítások, az az egekig emelheti a már egyébként is régóta magasan lévő terményárakat, az állattartók számára a tonnánkénti 90 ezer forintos kukorica eddig is szinte leküzdhetetlen kihívást jelentett. A tartósan magas terményárak elsősorban a sertéstartókat és a baromfiszektort viselné meg. (Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 89,2 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica február második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 32 százalékkal múlta felül.)

A sertéságazatban további állománycsökkenéshez is vezethet. Emiatt akár arra is gondolhatnánk, hogy emelkedni fog a sertéshús ára, de Európában még tart a túltermelési válság, így a fogyasztók ezt eleinte meg sem éreznék valószínűleg. A baromfitermékek árában valószínűleg hamarabb megjelenne az emelkedés, bár az olcsó sertéshús helyettesítő termékként áll rendelkezésre, ami a kiegyenlítődés irányába hat.

Elemzők szerint, ha emelkednének a hústermékek fogyasztói árai, az nem a termelők számára jelentene kiutat az emelkedő termelési költségek és az alacsony termelői árak okozta szorításból, hanem elsősorban a feldolgozóipar növekedő költségeit (energia, szállítás) kompenzálná.

Hogyan alakulnak majd a tavaszi vetések?

A tavaszi vetésterveket a horribilis műtrágyaárak már kilendítették a szokásos mederből, vannak, akik a tervezett kukorica helyett inkább szójára váltanának, Magyarországon a kukoricaterület 5 százalékos csökkenését jelzik előre. Viszont, ha most az eddiginél is jobban kiugrik a kukorica ára, előfordulhat, hogy újraszámolják a termelők a lehetséges jövedelmet, és mégis a kukorica mellett döntenek.

aratás

A terményárak emelkedésére lehet számítani – Fotó: Pixabay

Az AKI PÁIR adatai szerint a szójabab termelői ára 214,8 ezer forint/tonna (+22 százalék) volt február második hetében, tehát a dilemma a lehetséges bevétel miatt továbbra is nyitott kérdés.

A bizonytalanság minden szinten jelen van, ráadásul sok a szabad tőke a tőzsdei spekulációkhoz.

Nem bízhatunk abban, hogy az étolaj ára lefelé mozdulna

Ukrajna a globális napraforgó-termesztésben az első helyen áll, 2021/22-ben Ukrajna napraforgómag-termelése rekordmennyiségű lehet. 2021 őszén szokatlanul későre tolódott betakarítás, így még alig indult meg a termény feldolgozása. Ha napraforgó- és az étolajexportban fennakadás lesz a harcok miatt, akkor valószínűleg szertefoszlanak azok az elképzelések, amelyek az idei első félévre prognosztizált növényolaj-árcsökkenésről szóltak. Az árakat esetleg az törheti majd le, ha némi kiesés után nagy mennyiségű áru öntené el a piacokat.