Kína 1,4 milliárd fős lakosságának ellátásához naponta többek között 700.000 tonna gabonára, 98.000 tonna étolajra és 230.000 tonna húsra van szükség – írja a foreignpolicy.com

Kína

Kína 1,4 milliárd fős lakosságának ellátásához döbbenetes mennyiségű élelmiszer kell – fotó: unsplash.com

A termelést eddig sikerült elfogadható szinten a fogyasztáshoz igazítani

Ezek az elképesztően magas mennyiségek Magyarországon inkább egy egész évi fogyasztás adatait közelítik. Ráadásul a magyarországi húsfogyasztás évek óta stabilizálódott, Kínában viszont ugyanez az elmúlt húsz évben az ötszörösére nőtt, és továbbra is emelkedő tendenciát mutat.

A kínai vezetők évtizedek óta elsőrendű követelménynek tartják az élelmiszer-ellátás elfogadható szintű biztosítását és az éhezés elkerülését.

A Mao korszakban bevezetett, többnyire kötelező, kollektív étkeztetések révén a termelést sikerült is elfogadható szinten a fogyasztáshoz igazítani, a rizses tálakat megtölteni, és lakossági zavargásoknak a Tiananmen-téri eseményektől eltekintve elejét venni.

Mióta viszont a kínai háztartások közül (egyelőre nagyon kevesen, de egyre többen) holland sajtot, norvég lazacot is igényelnek, a teljes kielégítésre gyakorlatilag aligha van-, és még kevésbé lesz lehetőség, ezért a lakossági zavargások veszélye – amint azt a Covid-járvány is megmutatta – Damoklész kardjaként függ a párt- és állami vezetők feje fölött.


étel

A kínai vezetők mindent megtesznek az élelmiszer-ellátás elfogadható szintű biztosítása érdekében – fotó: unsplash.com

Komoly erőfeszítéseket tesznek a talajtermékenység javítására

Az utóbbi időben egy újabb, nehezen legyőzhető akadály jelentkezett a kínai termelés és fogyasztás versenyében, éspedig a rendelkezésre álló termőföld zsugorodása, ami az utóbbi 8-10 évben  7,4 millió hektárt, vagyis a magyarországinál nagyobb mezőgazdasági területet tett ki az országban.

A kínai vezetők különböző intézkedésekkel – többek között a föld termőképességének jobb megőrzésével – komoly erőfeszítéseket tesznek a talajtermékenység javítására és új földek művelésbe vonására, ennek megvalósításához azonban hosszabb időre van szükség.