Orosz gáz van nincs

Miközben ma reggel az MTI szerint még azt közölte Szergej Kuprijanov, az orosz állami holding szóvivője újságírókkal Moszkvában, hogy a Gazprom folytatja az európai gázszállítást Ukrajnán át, az európai igénybejelentések szerint (a mai napon 109,4 millió köbméter gáz Ukrajnán keresztül a TASZSZ hírügynökség szerint), a Gazprom mára csak a 20 százalékos tranzitkapacitást kötött le a Jamál nevű Európát ellátó gázvezetéken (a Jamál éves kapacitása 33 milliárd köbméter), vagyis csökkentették a gázszállítás mennyiségét és hozzá jelentősen.

"Ez azonnali drasztikus áremelkedést jelent."

A Gazprom folytatja az európai gázszállítást Ukrajnán át, az európai igénybejelentések szerint.

A Gazprom mára csak a 20 százalékos tranzitkapacitást kötött le a Jamál nevű Európát ellátó gázvezetéken, vagyis csökkentették a gázszállítás mennyiségét és hozzá jelentősen. Fotó: Unsplash

Négy orosz zászló alatt hajózó LNG-cseppfolyós gázt szállító tankhajó is megváltoztatta célállomását, elkerülve eredeti brit és francia  célpontjaikat - írta a Reuters. Az EU is mérlegeli az Egyesült Királyság tegnapi lépésének lemásolását, mellyel kitiltotta az orosz hajókat a szigetország kikötőiből. Ha ez megtörténik, a kontinensen már sehol nem köthetnek ki az orosz hajók. Oroszország a világ negyedik legnagyobb cseppfolyós gáz-szállítója így ez a lépés nyilvánvalóan még tovább drágítja majd a gázt.

Az Oroszország körül felkeményedő gazdasági környezetet illetően az USA oldaláról Joe Biden amerikai elnök a tegnap tartott State of the Union beszédében azt mondta:

"Putyin el sem tudja képzeni, hogy mi jön még feléje".

Ez azt is jelentheti, hogy az oroszok számára feleslegessé válhat majd a gázszállítások hangolgatása, mivel egy esetleges energiaembargó eleve kizárja őket a lehetséges eladók közül. Ez  - szörnyű ezt harmadszor is leírni - ismét csak felfelé mozdíthatja el az energiaárakat a kontinensen. Jelenleg az eddig valóban megtörtént események nyomán az európai gázár 25-30 százalékkal emelkedett, és folyamatosan erős mozgásban van.

Jelenleg az eddig valóban megtörtént események nyomán az európai gázár 25-30 százalékkal emelkedett, és folyamatosan erős mozgásban van.

Jelenleg az eddig valóban megtörtént események nyomán az európai gázár 25-30 százalékkal emelkedett, és folyamatosan erős mozgásban van. Fotó: Pexels

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma úgy nyilatkozott: "ha nem jön földgáz Oroszországból Magyarországra, akkor nem lesz fűtés, és nem fog működni az ipar sem, amely azt eredményezi, hogy nem lesznek munkahelyek." Ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy:

Minden valószínűség szerint Paks2-nek is vége,

és bár a hazai belpolitikai nyilatkozatok rendkívül ellentmondásosak erről, de az EU-s jogkörnyezet úgy tűnik lezárja a folytatás bármilyen lehetőségét. Szijjártó Péter elmondta azt is,, hogy: "ha nem épül atomerőmű Magyarországon, akkor nem lehet fenntartani a rezsicsökkentés eredményeit, valamint brutális energiaár emelkedés következik." Tekintettel arra, hogy Paks 2 nagyjából tíz év múlva állhat üzembe, csökkenteni kezdve a 2032-es energiaárakat, ez a brutális emelkedés még odébb van.

Valóságszimulátornak talán elegendő, ha józan paraszti ésszel végiggondolva a közelmúlt eseményeit, kimondjuk hangosan magunknak:

"A globális szankciók, a háború és a politikai helyzet dacára Magyarország és Oroszország folytatja Paks2 megépítését a *tetszőleges kiskapu* bevonásának segítségével."

A világ gyorsabb tempóban változik körülöttünk az elmúlt 6 napban, mint életünkben eddig valaha, ezért nem csoda, ha a kijelentés abszurditásának teljes megértése talán igényel némi időt. Adjuk meg neki.

Szijjártó Péter elmondta azt is,, hogy: "ha nem épül atomerőmű Magyarországon, akkor nem lehet fenntartani a rezsicsökkentés eredményeit, valamint brutális energiaár emelkedés következik." Forrás: Facebook

Paks 2 leállításának témaköre egyébként annak kapcsán kerül az asztalra, hogy az Ukrajna elleni agresszióról tegnap EP-állásfoglalás született, melyben az Európai Parlament felszólítja a tagállamokat, hogy szüntessenek be minden nukleáris területen folytatott együttműködést Oroszországgal, különösen a Roszatommal és leányvállalataival, és vonják vissza a Roszatom valamennyi leányvállalatának működési engedélyét.

Végelszámolás alatt a Sberbank

Az Egységes Szanálási Testület (ESZT) az osztrák Sberbank Europe AG-nál indított végelszámolást. Az MNB kedd éjjeli bejelentése szerint a Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzetbe került, ezért visszavonták hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és itt is elrendelték a végelszámolást. Mint ismeretes, a hazai Sberbank az orosz-ukrán válság nyomán az osztrák anyabanktól, illetve annak tulajdonosától, a - nemzetközi szankciók által sújtott - orosz Sberbanktól érkező negatív hatások miatt került bajba.

"Az MNB közlése szerint az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 10 munkanapon belül és 100 ezer euróig (~38 millió forintig) áll helyt a jogosult ügyfelek betéti követeléseiért."

 

Az Egységes Szanálási Testület (ESZT) az osztrák Sberbank Europe AG-nál indított végelszámolást.

Az Egységes Szanálási Testület (ESZT) az osztrák Sberbank Europe AG-nál indított végelszámolást. Fotó: Wikimedia

Az ügyfelek kártalanítása automatikusan történik, azt az ügyfeleknek nem kell kérelmezniük a magyar garanciaintézménynél - áll az MNB közleményében. A kijelölt végelszámoló a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) lesz.

Az ok röviden az, hogy a magyar Sberbanknak nagy összegű kintlévősége maradt a végelszámolás alá került Sberbank Europe AG-nál. A szanálási eszköztár más eszközeinek alkalmazására nem találtak módot, és a bank iránt piaci érdeklődés sem mutatkozott - mondta Kandrács Csaba, az MNB alelnöke egy ma reggel tartott online sajtótájékoztatón. A portfolio szerint a bank hitelállománya jó minőségű, ezért talán lesz rá vevő, ilyenkor a hiteladósok átkerülnek egy másik bankhoz, és ott folytathatják a törlesztést.

Kikre és mire terjed ki a védelem/kártalanítás?

Az OBA-védettség – a befektetési alap, biztosító, befektetési vállalkozás stb. kivételével – mindenkire vonatkozik. A védelem a forintban vagy devizában elhelyezett betétre is kiterjed, ideértve a folyószámlán elhelyezett összeget, a lekötött betétet, az okiratos betétet stb. és azok kamatait is. A magánszemélyek mellett a vállalkozások, egyesületek, alapítványok stb. betéteire is vonatkozik a védelem, beleértve a külföldön élőket és a külföldieket is. Az évi 500 ezer eurónál kisebb költségvetésű önkormányzatok szintén részesülnek az OBA-védelemben.

"Ha egy ügyfélnek több betétje van egy banknál, ezek összeadódnak a kártalanítás összeghatárának meghatározásakor, s együttesen a kifizetési limitig fizethetők ki."

A fogyasztók a témával kapcsolatos megkereséseikre az MNB ügyfélszolgálatán és a megyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban írásban, telefonon vagy személyesen is kaphatnak választ.

Az évi 500 ezer eurónál kisebb költségvetésű önkormányzatok szintén részesülnek az OBA-védelemben.

Az évi 500 ezer eurónál kisebb költségvetésű önkormányzatok szintén részesülnek az OBA-védelemben. Fotó: Pexels

Harmadik napja zárva a moszkvai tőzsde

Szerdán a harmadik napja nem nyitott ki kereskedésre a moszkvai tőzsde - áll az Orosz Központi Bank közleményében. A korlátozott műveleteket ugyanakkor ezen a héten először már engedélyezik. Oroszország igyekszik elkerülni a pénzügyi összeomlást, amióta az Egyesült Államok, az Európai Unió és más nyugati szövetségesek az ország bankrendszerének nagy részére kiterjedő szankciókat vezettek be, beleértve a több száz milliárd dollár értékű devizatartalékok befagyasztását, amelyet Moszkva az évek alatt felhalmozott. Az orosz rubel zuhan, a tengerentúlon jegyzett orosz cégek részvényei pedig összeomlottak. Az invázió kezdete óta számos nyugati vállalkozás elhagyta Oroszországot, köztük a BP olajóriás, a Shell és mára már az Exxon Mobil is, és a számuk napról napra tucatjával nő.

Boeing: konyec

Jelentéktelennek tűnő, de nagy hatású mai hír lehet, hogy a Boeing bejelentése szerint nincs több alkatrész, szervíz és karbantartás az orosz felségjel alatt repülő Boeingeknek. Mivel az orosz belföldi légiforgalomban is közlekednek ilyen gépek, ezek üzemeltetése alkatrészek hiányában egyre veszélyesebbé válhat.

Jelentéktelennek tűnő, de nagy hatású mai hír lehet, hogy a Boeing bejelentése szerint nincs több alkatrész, szervíz és karbantartás az orosz felségjel alatt repülő Boeingeknek.

Jelentéktelennek tűnő, de nagy hatású mai hír lehet, hogy a Boeing bejelentése szerint nincs több alkatrész, szervíz és karbantartás az orosz felségjel alatt repülő Boeingeknek. Fotó: Unsplash