Életre kel a történelem

Putyin háborúja sokakban sokféle történelmi emléket felelevenített már a kirobbantása óta eltelt alig két napban, és az egyik fenyegetőbb mint a másik. Kiemelkedhet közülük az ami 1979-ben, a Közel-keleti helyzet nyomán állt elő, egekbe szökő energiaárakkal. Akkor a Nyugat-Európai gazdaságok megrogytak - írja a TheAtlantic.

Oroszország a világ 3. számú olajexportőre és 2. számú földgázexportőre. Ha a nyugati országok gazdasági szankciókkal válaszolnak Oroszország inváziójára, az ellenlépés az lehet, hogy az oroszok csökkentik az üzemanyag-értékesítés volumenét. Ez a lépés Oroszországnak is fájna, Vlagyimir Putyin azonban felkészülhetett erre a sokkra. Az energiapiac mai helyzete mindenesetre megmagyarázhatja Putyin időzítését:

Oroszország a világ 3. számú olajexportőre és 2. számú földgázexportőre.

Oroszország a világ 3. számú olajexportőre és 2. számú földgázexportőre. Fotó: Unsplash

Miért éppen most?

Donald Trump tegnap maga is "zseniálisnak" és "okosnak" nevezte az inváziót. De mire gondolhatott vajon az excentrikus filmsztár/államférfi? A háború kirobbantásának oka talán a világ energiapiacának árváltozásaiban keresendő, konkrétan a 2010-es éveket jellemző alacsony árakat követő, a 2020-as évekre beköszöntő energiaszűkében. A gázpiac természetéből adódóan ciklikus, és a 2010-es évek alacsony árai elriasztották a beruházásokat, ami alapot teremtett a 2020-as évek magasabb áraihoz. Ahogy a világgazdaság elkezdett kilábalni a korai világjárványból, úgy indult emelkedésnek a gáz ára is.

"Az orosz gáz ára az azonnali piacokon 2021 júniusában meghaladta a 10 dollárt (egymillió metrikus BTU), majd a 15 dollárt, majd a 20 dollárt, ma pedig már 30 dollár körül van."

Mára Oroszország dominanciája a Nyugat-Európai gázvásárlók felett a mindenkori maximumon van, és pénzügyi erőforrásai is óriásiak.

Mára Oroszország dominanciája a Nyugat-Európai gázvásárlók felett a mindenkori maximumon van, és pénzügyi erőforrásai is óriásiak. Fotó: Pexels

A megemelkedett árak lehetővé tették Oroszország számára, hogy hatalmas dollár-, euró- és aranykészleteket halmozzon fel tavaly év végére. Ez a vagyonfelhalmozás jelenleg meghaladja a 630 milliárd dollárt, ami arányaiban önmagában is előre jelezte a mostani eseményeket egy olyan országban, amelynek GDP-je 1,7 billió (ezer milliárd) dollár.

Mára Oroszország dominanciája a Nyugat-Európai gázvásárlók felett a mindenkori maximumon van, és pénzügyi erőforrásai is óriásiak. Putyin valószínűleg régóta várhatott a koronavírus pandémia válsága által megteremtett megfelelő pillanatra, és az inváziót támogató Trump NATO-t gyengítő szűklátókörű ellenségessége éppen az a nem várt helyről kapott segítség lehetett a számára, ami a megfelelő időben és formában érkezett.

Csapás - ellencsapás

Most Oroszország olyan pusztításba kezdhet a világ energiapiacain (is), amilyenbe csak szeretne. Egy neve elhallgatását kérő gázipari bennfentes, azt jósolta, hogy ha a gázárak magasak maradnak.

"Az európai gazdaságok zsugorodni kezdenek majd, míg Oroszországé olyan mértékben növekedhet, hogy megelőzi Olaszországét, és talán Franciaországét is, amivel Európában Németország után a második helyre kerülne."

A magasabb üzemanyagárak természetesen szinte minden más termék árának emelkedését vonják maguk után.

A magasabb üzemanyagárak természetesen szinte minden más termék árának emelkedését maguk után vonják. Fotó: Pexels

A kirobbantott háborút követő bizonytalanság azonnal 100 dollár fölé hajtotta az olaj hordónkénti árát. Ha ezek után Oroszország - akár bármilyen szankció nélkül vagy azokra válaszul - visszafogja az exportot, az ár még ennél is sokkal magasabbra emelkedhet. Bármilyen orosz visszavonulás a globális olajpiacról olyan árrengést okozna, amely világszerte érezhető lenne a benzinkutakon. A benzin és gázolaj árainak emelkedését mi Magyarországon is nagy mértékben érezzük a saját bőrünkön. Az amerikai benzinár az inflációval kiigazítva pedig nem sokkal marad el az 1970-es évekbeli kőolajválság csúcsértékeitől. A magasabb üzemanyagárak természetesen szinte minden más termék árának emelkedését maguk után vonják.

Veszélyben a földgázfogyasztók

Az olaj világpiaca jól működő globális piac, sok szállító van, akik növelhetik a kitermelést, a benzinre pedig minden kormány magas adót vet ki, így azt csökkentve átmeneti könnyítés nyújtható az adómentességgel. Az Egyesült Államoknak hatalmas stratégiai kőolajtartaléka is van, mely a legfrissebb adatok szerint közel 600 millió hordó.

Az Egyesült Államoknak hatalmas stratégiai kőolajtartaléka is van, mely a legfrissebb adatok szerint közel 600 millió hordó.

Az Egyesült Államoknak hatalmas stratégiai kőolajtartaléka is van, mely a legfrissebb adatok szerint közel 600 millió hordó. Fotó: Unsplash

A földgázt ennél sokkal nehezebb helyettesíteni. Az olajat tartályhajókon a világ bármelyik kikötőjébe el lehet szállítani, de a földgáz szállítása csővezetékeken keresztül történik.

"Az Európa ellátását végző vezetékek mindenekelőtt Oroszországhoz kapcsolódnak. A járvány előtt Nyugat-Európa földgázának közel 40 százalékát importálta Oroszországból."

Honnan lesz gáz?

Az orosz vezetékes földgáz helyettesítését részben Katarból, az Egyesült Államokból vagy más szállítókból származó folyékony földgázzal lehetne megoldani. Az LNG-termelés és szállítás felfuttatása azonban nehezen lenne gyorsan megvalósítható. A gáz folyékonnyá sűrítéséhez fejlett létesítmények szükségesek, melyek megépítése sok milliárd dollárba kerül, és ugyanezen okból a befektetők a termelést hosszú távú szerződéses ügyfeleknek kívánják értékesíteni. Európa Oroszországgal kötött hosszú távú üzleteket, a bolygó LNG-kapacitásának nagy részét pedig kínai vevők foglalták le, akik a világon termelt folyékony földgáz több mint egyötödét vásárolják meg, a 380 millió metrikus tonnából 79 milliót. Ezzel 2021-ben Kína vált a világ legnagyobb folyékony földgázimportőrévé. Bár az amerikai kormány az elmúlt hetekben hatalmas erőfeszítéseket tett a folyékony gáz európai fogyasztókhoz történő átirányítására, ennek elkerülhetetlen gazdasági, jogi és logisztikai korlátai vannak, még akkor is, ha az ázsiai szerződéstulajdonosok hajlandóak lennének együttműködni, ami egyáltalán nem biztos.

Az orosz vezetékes földgáz helyettesítését részben Katarból, az Egyesült Államokból vagy más szállítókból származó folyékony földgázzal lehetne megoldani.

Az orosz vezetékes földgáz helyettesítését részben Katarból, az Egyesült Államokból vagy más szállítókból származó folyékony földgázzal lehetne megoldani. Fotó: Unsplash

"Az egész katasztrófa felé sodródó helyzetben talán az egyetlen jó hír az, hogy a télnek Európában már majdnem vége, így a fűtőgáz iránti kereslet csökken. Ugyanakkor a gázt az iparban, a mezőgazdaságban és a villamosenergia-termelésben is használják, és ezek volumene nem évszak-, vagy időjárásfüggő."

Milliárdos Trilliárdos befektetések kellenek

A helyzet orvoslásához sok évre, dollár-, euró- és fontmilliárdos befektetésekre lesz szükség, és akkor még nem is beszéltünk az olyan gigakudarcokról, mint az Északi Áramlat-2 gázvezeték, melyre több milliárd euró ment el, és pusztán arra jó, hogy Oroszország Ukrajnát és Lengyelországot megkerülve és elszigetelve adhasson el gázt Németországnak és más európai piacoknak.

Szintén megfontolásra érdemes válasz lehet az új nukleáris és megújuló villamosenergia-termelő kapacitások kiépítése, valamint új gázvezetékek létesítése a Földközi-tenger alatt az Észak-Afrikai földgázimport bővítéséhez, esetleg új mezők feltárása Izrael és Egyiptom partjainál. A folyékony földgáz fogadásához is szükségesek új létesítmények, a forrásországoknak pedig bővíteniük kell majd a folyékony földgáz kitermelésére és szállítására vonatkozó képességüket világszerte.

Megfontolásra érdemes válasz lehet az új nukleáris és megújuló villamosenergia-termelő kapacitások kiépítése.

Megfontolásra érdemes válasz lehet az új nukleáris és megújuló villamosenergia-termelő kapacitások kiépítése. Fotó: Pexels

"Az nagyon-nagyon valószínű, hogy a fejlett világban mindannyiunknak el kell fogadni a magasabb földgázárak tartós realitását, hogy piacot nyissunk a nem orosz gázszolgáltatók új kitermeléseinek, ami természetesen nem fog a következő 90 napban, 90 hétben, de talán még 90 hónapban sem egykönnyen létrejönni."

A helyzet függvényében tehát Európa akár recesszióba is fordulhat, az Egyesült Államok követheti, és a nyugati vezetőknek érdemes lenne ezt megfelelően kommunikálni és felkészíteni a lakosságaikat a magasabb árakra és a nehezebb időkre. És ha már történelmi összevetéssel kezdtük, fejezzük is be azzal: hasonlóan nehéz idők már megtaníthattak bennünket arra, hogy a demokratikus közvélemény elviseli a fontos ügyekért hozott áldozatokat, méghozzá akkor a legtürelmesebben, ha megérti, hogy mi történik és miért éppen így.

(Forrás: TheAtlantic)