Növekvő élelmiszerárak

Oroszország Ukrajnát érő támadása veszélyezteti az ellátási láncokat és felfelé húzza azokat az árupiacokat, melyek már amúgy is többéves értékcsúcsokon álltak. Mindez egyértelműen azt jelenti, hogy a globális élelmiszerárak tovább emelkednek majd. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint Oroszország és Ukrajna együttesen a világ búzakivitelének egyharmadát, a kukoricakereskedelem egyötödét és a napraforgóolaj-termelés közel 80 százalékát adják.

A támadás miatt jelenleg az Azovi-tengert lezárták - amely a Fekete-tengerrel van összeköttetésben - onnan pedig minden kereskedelmi hajót kitiltottak, az ukrán kikötőket lezárták. Az ukrán gabonaexport mintegy 90 százalékát tengeren szállítják, és a fennakadás várhatóan pusztító hatással lesz az élelmiszer-ellátásra - vélik az elemzők.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint Oroszország és Ukrajna együttesen a világ búzakivitelének egyharmadát, a kukoricakereskedelem egyötödét és a napraforgóolaj-termelés közel 80 százalékát adja.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint Oroszország és Ukrajna együttesen a világ búzakivitelének egyharmadát, a kukoricakereskedelem egyötödét és a napraforgóolaj-termelés közel 80 százalékát adják. Fotó: Unsplash

"A búza ára az év eleje óta több mint ötödével emelkedett, és közel 10 éves csúcsra, míg a kukorica ára 15 százalékkal nőtt."

Ellátási zavarok

A már ma is nehéz helyzetben lévő ellátási láncokat az alternatív gabonaforrások megkeresésének kényszere, a kulcsfontosságú gabonaexportőr országok - például Kanada - gyenge termése miatti megnövekedett kereslet, és az emelkedő árak mind terhelik. "A konfliktusból eredő élelmiszerár-inflációs kockázat akutnak tűnik" - mondta Helima Croft, az RBC elemzője. Clive Black, a Shore Capital brit brókercég elemzője hozzátette: "A jelenlegi ukrajnai események mindenképpen arra késztetnek bennünket, hogy növekvő aggodalommal gondolkodjunk az ellátási láncról és az inflációs kilátásokról". Mivel Ukrajna és Oroszország búzából és más gabonafélékből álló készletei még mindig szállításra várnak, az elemzők szerint az árak tovább emelkednek majd.

Mivel Ukrajna és Oroszország búzából és más gabonafélékből álló készletei még mindig szállításra várnak, az elemzők szerint az árak tovább emelkednek.

Mivel Ukrajna és Oroszország búzából és más gabonafélékből álló készletei még mindig szállításra várnak, az elemzők szerint az árak tovább emelkednek. Fotó: Unsplash

"Ha az orosz és ukrán gabona jelentős része nem kerül elszállításra, a búza ára a 2007-2008-as válság óta nem látott szintre emelkedhet, amikor a gabonaárak emelkedése egyes országokban zavargásokat váltott ki"

- véli Andrej Szizov, a Sovecon moszkvai gabonakutató cég munkatársa. Ukrajna "Európa kenyereskosaraként" ismert, és még a Közel-Kelet és Észak-Afrika számos országa is nagymértékben tőle függ búzaellátásban. Az amerikai Center for Strategic and International Studies nevű agytröszt szerint az ellátásban bekövetkező bármilyen zavar súlyos hatással lenne számos ország élelmezésbiztonságára.

Nem lesz búza közel-távol, de keleten sem

Libanon teljes búzafelhasználásának 50 százalékát Ukrajnából importálja, ezt követi Líbia 43 százalékkal, Jemen 22 százalékkal, Banglades pedig 21 százalékkal. "Annak a 14 országnak, ahol az ukrán búza alapvető importcikk, már most is csaknem a fele súlyos élelmezési bizonytalanságban szenved" - mondta Caitlin Welsh, a CSIS globális élelmezésbiztonsággal foglalkozó igazgatója.

Libanon teljes búzafelhasználásának 50 százalékát Ukrajnából importálja, ezt követi Líbia 43 százalékkal, Jemen 22 százalékkal, Banglades pedig 21 százalékkal.

Libanon teljes búzafelhasználásának 50 százalékát Ukrajnából importálja, ezt követi Líbia 43 százalékkal, Jemen 22 százalékkal, Banglades pedig 21 százalékkal. Fotó: Pexels

Az Ukrajnától és Oroszországtól függő gabonaszállítmányokra szoruló országok közé tartozik még Egyiptom, a világ legnagyobb búzaimportőre, ahol 2020-ban a most háborúban álló két ország a búzabehozatal 86 százalékát adta, valamint Törökország is, ahol a tengerentúli búzavásárlások 75 százaléka érkezett Ukrajnából és Oroszországból. Egyiptomnak novemberig tartottak ki a búzakészletei, és az ország ellátási minisztériuma szerint már diverzifikálták a beszerzési forrásaikat.

Kína kukoricaimportjának mintegy harmada származik Ukrajnából, és azt a világ legnagyobb sertésállományának takarmányozására használják fel. "Az embereknek élő kukoricaszállítmány-rendeléseik vannak Ukrajnából" - mondta Darin Friedrichs, a sanghaji Sitonia Consulting mezőgazdasági kutatócsoport társalapítója. E szállítmányok bármilyen fennakadása arra kényszerítené a kínai sertéstenyésztőket, hogy alternatív források, köztük amerikai farmgazdaságok után nézzenek.

Az Ukrajnától és Oroszországtól függő gabonaszállítmányokra szoruló országok közé tartozik még Egyiptom, a világ legnagyobb búzaimportőre.

Az Ukrajnától és Oroszországtól függő gabonaszállítmányokra szoruló országok közé tartozik még Egyiptom, a világ legnagyobb búzaimportőre. Fotó: Unsplash

És ez messze nem minden

Az európai és angliai élelmiszeripart az energiaárak emelkedése is sújtja. Ha a gazdálkodók nem lesznek képesek finanszírozni a költségnövekedést a műtrágya fő összetevőjének számító földgáz árának további emelkedése hatással lesz az élelmiszerárakra, az pedig, ha ha csökkentik a felhasználást, a termés minőségére és a termelésre lehet negatív hatással. A norvég Yara műtrágyagyártó vállalat legutóbbi eredményközlésében az állt, hogy a magas gázárak kihívást jelentenek az európai ipar számára, és "fokozzák a globális élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos aggodalmakat a fő tápanyagok már amúgy is szűkös kínálata mellett".

(Forrás: Financial Times)