Ursula von der Leyen kedden bejelentette, hogy visszavonják azt a vitatott törvényt, amely a növényvédő szerek használatának csökkentését célozta az egész Európai Unióban, ami a Green Deal első vereségét jelenti főként a gazdatüntetések hatására – írja az euronews.com.

"A Bizottság javaslatot tett a SUR-ra, amelynek célja a vegyi növényvédő szerek kockázatainak csökkentése" – idézi a lap von der Leyen az európai parlamenti beszédét.

Az Európai Bizottság elnöke hozzátette, hogy a SUR-javaslat (Sustainable Use Regulation javaslat, amely célja, hogy 2030-ra EU-szerte 50 százalékkal csökkentsék a peszticidek használatát és a használatból eredő kockázatot – a szerk.) a polarizáció szimbólumává vált. Az Európai Parlament elutasította. A Tanácsban sincs már előrelépés.

"Ezért javasolni fogom a testületnek, hogy vonja vissza ezt a javaslatot" – jelentette be.


Von der Leyen a beszédében arra is kitért, hogy az ágazatnak, amely az EU-üvegházhatású gázkibocsátásának több mint 10 százalékáért felelős, és amelyet az uniós költségvetésből nagymértékben támogatnak, át kell állnia egy "fenntarthatóbb termelési modellre".

"Csak akkor fognak a jövőbe befektetni a gazdáink, ha meg tudnak élni a földből. És csak ha közösen elérjük éghajlati és környezetvédelmi céljainkat, akkor lesznek képesek a gazdák továbbra is saját megélhetésüket biztosítani" – idézi a lap a Bizottság elnökét.

"Gazdáink nagyon is tisztában vannak ezzel. Több bizalmat kellene szavaznunk nekik" – hangsúlyozta Von der Leyen.

A törvényjavaslat visszavonására irányuló javaslatot a biztosi testületnek is ratifikálnia kell, addig nem hatályos.

Indexkép: Shutterstock