Az idei évben egy eddigiekhez hasonló, de új koncepció mentén negyedik alkalommal írta ki a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) vetélkedőjét az Agrárminisztérium támogatásával mezőgazdasági gépész, gépésztechnikus és gépjavító szakos középiskolások számára.

A vetélkedő új nevet is kapott Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság (LETIMOB) A verseny létrehozásával a szervezőknek az volt a céljuk, hogy minél több fiatal figyelmét ráirányítsák az online térben erre a biztos jövőt kínáló szakmára. Ezen felül pedig szeretnék minden évben a legkiválóbb diákokat egyedi szakmai élményekkel jutalmazni.

A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy nagy szükség van a korszerű technológiákat gyakorlatiasan bemutató, a közösségi szellemet és szakmai hivatástudatot erősítő tanórán kívüli tevékenységekre.

MEGFOSZ

A tavalyi játék döntője

Az októberben kezdődött vetélkedőre 24 csapat közel 120 diákkal nevezett az ország középiskoláiból. A több hónapos online szakmai feladatok mellett kötelező olvasmányokat és szorgalmi feladatokat is meg kellett oldaniuk a résztvevőknek.

A verseny online fordulói január 11-én lezárultak, és így alakult ki a döntő hatos mezőnye:

- ÉSZkombájnok (Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Sportiskola – Baja)

- Péterkeszaki újratöltve (AM ASzK-Pétervásárai Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma – Pétervására)

- Hengerfejesek (AM KASZK Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma – Piliscsaba)

- TéeSZCSé (Szentannai Középiskola és Kollégium – Karcag)

- Mezős 5-ös (Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium – Pápa)

- SZENTannai művEK (Szentannai Középiskola és Kollégium – Karcag)

A döntőt 2019. január 24-én 13:00-tól a Hungexpo KIV-es épületében zajlik majd az AgrárgépShow-AGROmashEXPO rendezvény keretében, ahol a kvíz kérdések megoldásában, szerelési feladatokban is megmérettetnek a csapatok versenyzői.

A csapatok külföldi és hazai gyárlátogatások mellett a MEGFOSZ tagság és a Legyél Te is mezőgépész! programot támogató MKB Pénzügyi Csoport kiemelkedő és értékes nyereményeiért küzdenek. Mindemellett a döntőbe kerülő fiatalok hatalmas szakmai elismerést és lehetőségeket is kapnak a továbbiakban.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak a döntőre és kérik, hogy buzdítsák a döntőben résztvevő diákokat, hogy ezáltal is még motiváltabbak legyenek a verseny megnyerésére.

Viczián Ágnes
MEGFOSZ