Harsányi Zsolttal, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) elnökével, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgettünk a PREGA Konferencia és Kiállításon. Köszöntő beszédében külön kiemelte, milyen nagy versenyelőnyt jelentene az 5. generációs mobilhálózat kiépítése a magyar agrárium számára.

A precíziós gazdálkodás egyik alappillérét jelentő adathasználattal kapcsolatban elgondolkodtató statisztikát ismertetett. Hogyan is van ez pontosan?

Az elmúlt években a világon eladott több mint 30 ezer, TELEMATICS távdiagnosztikai rendszerrel ellátott CLAAS gépből mindössze csak 8800-at aktiváltak a gazdálkodók. Tehát több mint kétharmaduk nem kívánja a gépe üzemeltetésével kapcsolatos adatokat a gyártónak – importőrnek – átadni. Pedig a rendszer beélesítése után nyomon követhetnék gépeik munkavégzését, és akár professzionális flottamenedzsmentként használhatnák azt.

Harsányi Zsolt

A továbbfejlődéshez szükség van az évek során összegyűjtött és feldolgozott adatokra – fotó: Agroinform.hu

Ez bizalmi kérdés?

Gazdálkodói bizalom nélkül már nem lehet tovább haladni, a továbbfejlődéshez szükség van az évek során összegyűjtött és feldolgozott adatokra. Az Egyesült Államokban például azok a földek, amelyekre vonatkozóan sok-sok esztendőre visszamenően vannak digitális adatok, már jelenleg is többet érnek.

A „big data” második szakaszában járunk, amikor a gazda rábízza adatait arra, akiben megbízik s aki képes számára hasznos információkat „előállítani” belőlük.

Érezhető-e ebben itthon valami elmozdulás?

Akkor lesz majd elmozdulás, ha a gyártónak átadott adatai visszaköszönnek a fejlesztésekben. Vagy ha ezek által növekedni fog a saját termelési hatékonysága és biztonsága. A TELEMATICS rendszerre visszatérve: ha a gazdák megtapasztalnák annak előnyeit, hogy gépeik hibajelei alapján az AXIÁL szervizmérnöke még a meghibásodás bekövetkezése előtt tudja, hogy mondjuk melegszik az olaj, vagy kicsi az olajnyomás, stb., sokkal nagyobb valószínűséggel aknáznák ki ezt a lehetőséget.

Ráadásul a 150-200 LE fölötti traktorokba már mindbe beteszik ezeket a rendszereket a nagy gyártók.

Fendt

A nagyobb gyártók 150-200 LE fölötti traktorai közül mindbe tesznek ilyen rendszereket – fotó: AXIÁL Kft.

Csak a gépre vonatkozó adatok gyűjtéséről van szó, vagy termelési adatokról is?

Jellemzően a gép működési adatairól van szó. Ám amint a munkagép is hozzá van csatolva ISOBUS-on keresztül, és onnan is jönnek adatok, a rendszerek egyre inkább képesek arra is, hogy ezek termelési adatait is rögzítsék.

Magyarországon mi a helyzet? Jobb vagy rosszabb?

Körülbelül ugyanolyan az arány Magyarországon is: a használók több mint kétharmada nem aktiválja a programot.

AXIÁL

Az AXIÁL szakemberei minden érdeklődőt széleskörűen tájékoztatnak a rendszer előnyeiről – fotó: Agroinform.hu

Mit tesznek a meggyőzés érdekében?

Elmondjuk az előnyöket. Ha látják a gazdák, hogy kedvező számukra, akkor használni fogják. Mert mi lehet izgalmasabb annál, mint hogy rá tudjuk telepíteni az iPhone-ra, vagy az iPad-re, ezáltal

bármikor, bárhol látjuk, hol és hogyan dolgozik a gép?

Ha a gazdák megtapasztalják a rendszer nyújtotta előnyöket, például a riasztásokat – amikor nem megfelelő helyre szórják a műtrágyát, vagy amikor a gépekről hibajelzések érkeznek –, felmerül a kérdés: korábban ezt miért nem használtuk?

A távdiagnosztikai eszközök alkalmazásával többek között elkerülhetőek a nem megfelelő üzemeltetésből eredő jelentősebb összegű javítások.

távdiagnosztika

A TELEMATICS hasznlatával elkerülhetőek a nagyobb meghibásodások és folyamatosan megfigyelhető a gép munkája – fotó: AXIÁL Kft.

Miért olyan fontos a gépforgalmazók számára az 5 G hálózat kiépítése?

Nagy szükség van az 5. generációs mobilhálózat szántóföldi megvalósulására Magyarországon, mert két lépéssel is előrébb járnánk általa, mint például Németország, ahol tulajdonképpen a domborzati viszonyok miatt még a 4 G-t sem építettek ki mindenhol.

Ha a szántóföldjeinken működni fog az 5G hálózat, a nyugati gépgyártók ide hoznak olyan kísérleteket, amelyekkel már az önvezető erő- és munkagépeket tesztelnék. Ez komoly versenyelőnyt jelentene a magyar mezőgazdaságnak, és a gazdálkodóknak is egyértelműen hasznot generálna.

Harsányi Zsolt

Harsányi Zsolt: "Ha a szántóföldjeinken működni fog az 5G hálózat, a nyugati gépgyártók ide hoznak kísérleteket." – fotó: Agroinform.hu

Mi a helyzet a vezető nélküli gépekkel Magyarországon?

Jelenleg is folynak ezzel kapcsolatos kísérletek. Tíz éven belül bizonyára már lesznek hétköznapi használatban önjáró módon dolgozó traktorok. Kisebbek –  asztal nagyságúak – már most is vannak. Például a régi rossz emlékű kapálásokat váltják ki a sorközművelésben. Amint a kommunikációs technológia elég gyors lesz, akkor a nagyobb gépek is ott lesznek a hétköznapi szántóföldi művelésben.

A MEGFOSZ „Legyél Te is mezőgépész!” programját egy jól szervizelt automata fejőrobot működéséhez hasonlította.

Igen, mert a MEGFOSZ programja is a nap 24 órájában, heti 7, évi 365 napon át megy. A programot folyamatosan működtetni kell, segítségével újból és újból ráirányítani a pályaválasztó fiatalok figyelmét arra, hogy a mezőgazdasági gépész szakma vonzó és emellett biztos megélhetést nyújt.

Ez azt jelenti, hogy egy szintet már elértek?

Igen, duplaannyi a jelentkező a középiskolákba, mint a program indulása előtt, és ez nagy dolog. Jelenleg 2400 mezőgépész tanulónk van, ám még mindig többre van szükség.

A PREGA Konferencia és Kiállítást jövőre is megrendezzük február 18-án és 19-én. A 2020-as rendezvényre már most megveheti jegyét 50 százaléknál is nagyobb kedvezménnyel. Regisztráljon a prega.hu oldalon.