Az idei AGRITECHNICÁN is bemutatott Hydro Trike családnevű önjáró kijuttatója kimagasló teljesítményével, fordulékonyságával és terepjáró képességével egyre nagyobb sikereket ér el. Napjainkban már önjáró szervestrágya-szóróként (Hydro Trike US), illetve szállító járműként (Track Trike) is elérhető, és több mint 20 éve piacvezető saját hazájában. Aktuális generációjában Tier 4Final előírásokat kielégítő, 465 lóerős, DAF MX340 dízelmotor szolgál erőforrásul.

gép

A Hydro Trike az idei hannoveri kiállításon 16 köbméteres hígtrágyatartállyal – fotó: Agroinform.hu

A szervestrágya-szóró és a nitrosolkijuttató kivitel mellett egy 16, illetve egy 20 köbméteres hígtrágyatartállyal és a hozzá tartozó kijuttatóegységgel szerelhető fel. A kisebb kapacitású változat háromkerekű, míg a nagyobb tartálytérfogatú ötkerekű járószerkezettel rendelkezik, utóbbinak a közbülső hátsó tengelye a talajkímélés érdekében hidraulikusan állítható nyomtávolságú. Mind a kisebb, mind pedig a nagyobb kapacitású gép a moduláris felépítésnek köszönhetően ugyanazzal a vázszerkezettel rendelkezik.

CLAAS LEXION kombájnokról származó vezetőfülkéjükben érintőképernyős monitoron keresztül végezhető a kijuttatórendszer vezérlése és az üzemi értékek beállítása. Külön érdekessége, hogy a terület tápanyagtartalmával arányos kijuttatás szabályozása a John Deere aranyérmes fejlesztésű Connected Nutrient Management rendszerével történik.

A Connected Nutrient Managementtel optimalizálható a tápanyag kijuttatása, a szerves és műtrágyákkal kijuttatott nitrogén és foszfor. A rendszer betakarítástól betakarításig követi a termeléstechnológiát, és ehhez igazítja a célzott tápanyagkijuttatást. Lehetővé teszi a gazda számára az agrotechnikailag legalkalmasabb időpontban történő, a vonatkozó rendeletekhez igazodó, a termőhelyi adottságokat figyelembe vevő kijuttatást.

A szerves és műtrágyák beszerzése és kijuttatása sokkal pontosabb, csökken a költség, mennyiségileg és minőségileg is optimális hozam érhető el, a munkaműveletek előírásszerű dokumentálásával egy időben.

Az Agroinform.hu Apróhirdetés rovatában többek között rengeteg trágyakijuttatógép hirdetést is találhat.