A mezőgazdasági robotok mára már számos üzem eszköztárának szerves részét képezik, és szinte nélkülözhetetlen szerepet játszanak több munka- és költségigényes művelet elvégzésében – többek között távérzékelés és mesterséges intelligencia alkalmazásával.

A mezőgazdasági robotok a precíziós gazdálkodás egyik legfontosabb mozgatórúgójává léptek elő. Globális piacuk becsült értéke 2022-re várhatóan eléri a 12,8 milliárd dollárt – írja a freshplaza.com.

Amerikai szakértők szerint a robottechnikának az agrártermelésre gyakorolt alapvető befolyása az alábbi négy pontban foglalható össze:

1) A robotok  – különösen a növények betakarításában és az állatok gondozásában – jelentősen mérséklik, illetve megoldják a mezőgazdasági munkaerőhiányt, amely a fejlődő országok mezőgazdaságában – és hazánkban is – növekvő tendenciát mutat.

robot

Ez a paprikabetakarító robot 24 másodpercenként képes leszakítani egy bogyót

A fejlődő országokban viszont, ahol kevés más munkalehetőség van, a robotok a szegény rétegek munkájának elvesztését válthatják ki. Jonathan Gill, amerikai szakértő szerint azonban ez amegállapítás nem állja meg a helyét, mivel „ezek a munkahelyek már korábban elvesztek, amit most megpróbálunk tenni az abból áll, hogy emeljük a farmmunkások szakmai ismereteit és jártasságát, amelyek birtokában azok az új, sok esetben vezető nélküli gépek kezelőiként és munkájuk szervezőiként dolgozhatnak”. Tehát szerinte ezek a munkahelyek nem vesznek el teljes egészében, csak átalakulnak.

2) Egyre több növényfaj ápolása és betakarítása robotokra támaszkodhat. A jövő évben piacra kerülő Fendt Xaver robot például képes lesz kiegészíteni az intelligens, nagyméretű traktorokat, és bizonyos feladatokat hatékonyabban, rugalmasabban és precíz módon képes lesz elvégezni, mint például a vetés, a mechanikai gyomirtás, tápanyag-utánpótlás és a növénymegfigyelés.

Xaver

A Xaver-t idén a gyakorlatban is kipróbálják és akkár ebben az évben piacra kerülhet – fotó: Fendt

A robotok segítséget nyújthatnak a termelőknek a herbicidrezisztens gyomok irtásában is, amely gyomok évente 43 milliárd kárt okoznak a világban. Ezt a feladatot a Blue River Technology vállalat már forgalomban lévő See and Spray robotja is elvégzi. Mivel a gyártó céget 2017-ben a John Deere megvásárolta, a gazdák a gép további tökéletesítésére számíthatnak.

3) Jelenleg már több olyan robot is elérhető, amely – többnyire távérzékeléssl – nagy tömegű adat begyűjtésére képes, amit más eszközökkel nem lehet elvégezni. Szakértői becslések szerint – az elvégzendő munka jellegétől függően – egy robot átlagosan harminc ember munkáját tudja elvégezni. Ezzel, valamint a növényi kártevők és betegségek kellő időben történő észlelése révén a robottechnika nagyban hozzájárul a terméserednények növeléséhez, illetve a veszteségek csökkentéséhez.

4) Végül, de nem utolsó sorban, miközben a termelést a robotok végzik, a termelőknek több ideje marad a termelés szervezésére és terményeik értékesítésére.

A szántóföldi és a kertészeti termesztést és az állattartást segítő robottechnológiát a februári PREGA Konferencián is bemutatjuk, sőt a kiállítók el is hozzák a látogatóknak a legújabb szerkezeteket.

Mentsd el a naptáradba Magyarország precíziós konferenciáját!
PREGA 2019 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
Időpont: 2019. február 19-20.
PREGA SCIENCE – Precíziós Gazdálkodási Tudományos Konferencia
Időpont: 2019. február 19.
További információ és jelentkezés itt.